NPO scherpt regels vergoedingen aan

De NPO komt in 2018 met striktere regels voor de vergoedingen die gasten en deskundigen krijgen voor hun medewerking aan radio- en tv-programma’s. Mensen die deelnemen aan documentaires mogen volgend jaar niet meer worden betaald.

De regels staan in een nieuw code voor goed bestuur van de NPO. De regels over betalingen zijn bedoeld om de onafhankelijkheid van de publieke omroep verder te borgen. [Radiowereld.NL]

NPO: “Regels voor betalingen voor medewerking aan programma’s bij de publieke omroep treden op 1 januari in werking. De regels zijn bedoeld om de onafhankelijkheid van de publieke omroep verder te verankeren en te borgen. De nieuwe regels zijn een onderdeel van de nieuwe Governancecode Publieke Omroep 2018 die op 1 januari 2018 in werking treedt.

Journalistiek
Mensen die in een journalistiek radio- of tv-(onderzoeks-)programma figureren, bijvoorbeeld in een documentaire, mogen niet voor hun verhaal worden betaald. Zij kunnen wel in aanmerking komen voor vergoeding van gemaakte onkosten op basis van een door de omroep goedgekeurde declaratie en met overlegging van bonnen waaruit de gemaakte onkosten ondubbelzinnig blijken.

Talkshows
Ook komen er spelregels voor betaling van gasten van talkshows. Omroepen moeten onder de nieuwe code vastleggen wanneer en hoe zij gasten, waaronder deskundigen en ‘side kicks’, in onder meer talkshows, financieel tegemoetkomen. Onkosten kunnen sowieso worden vergoed, maar ook hier op basis van een door de omroep goedgekeurde declaratie en onder overlegging van bonnen waaruit de gemaakte onkosten ondubbelzinnig blijken.

De omroepen moeten een regeling opstellen over de betaling voor medewerking aan programa’s.

Code 1 januari van kracht
De code gaat in per 1 januari 2018. De code bevat zeven principes en hun uitwerking en gaat uit van het beginsel “pas toe of leg uit”. Sinds de eerste Code in 2006 wordt het toezicht uitgoefend door de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO). Deze Commissie is tot nu toe onderdeel van NPO. Omdat CIPO ook toezicht houdt op NPO zelf heeft de raad van bestuur van de NPO besloten binnen de wettelijke mogelijkheden CIPO los te koppelen van de NPO-organisatie en verder te laten gaan als Stichting Integriteit Publieke Omroep (SIPO) met een grotere betrokkenheid van de omroepen. Dit zal in het eerste kwartaal van 2018 zijn beslag krijgen
.”

Gerelateerde berichten