Raad van State vernietigt erkenning Stadsradio Vlaanderen

Bijna vier jaar na de inwerkingtreding van het nieuwe Vlaamse frequentieplan woedt er nog steeds een loopgravenoorlog. Afgelopen week was er een nieuw dieptepunt: De Raad van State (RvS) heeft de erkenning van Stadsradio Vlaanderen als commerciële netwerkradio vernietigd.

Raad van State vernietigt erkenning Stadsradio Vlaanderen Sinds de invoering van het Vlaams frequentieplan begin 2018 staan verschillende radiopartijen en de overheid nog altijd lijnrecht tegenover elkaar.

Dit keer was het Radio Maria die toewijzing van frequentiepakket 4 door de Vlaamse overheid aan B.G. Consulting, het bedrijf achter Stadsradio Vlaanderen, aanvocht.

Radio Maria eindigde met 78,15 van de 100 punten op de tweede plaats bij de verdeling van frequentiepakket 4. Stadsradio Vlaanderen scoorde met 81,03 uit 100 net iets beter. Pakket 4 bestaat uit 14 FM-frequenties die steden als Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven en Oostende dekken.

Generalistisch
Het ingediende bezwaar van Maria heeft ertoe geleid dat de RvS afgelopen week de erkenning van Stadsradio Vlaanderen vernietigd heeft. Volgens de RvS had Stadsradio Vlaanderen volgens de Vlaamse overheid een generalistisch profiel en had het betreffende FM-kavel niet aan deze partij toegewezen mogen worden.

Voor pakket 4 geldt dat het voorbehouden is aan een ‘ander profiel.’ Voor een generalistisch profiel is, net als voor Vlaamse muziek, een ander pakket gereserveerd. Deze wordt momenteel gebruikt door NRJ, wat overigens ook voor veel gefronste wenkbrauwen zorgt in de radiowereld.

Procedure opnieuw?
Door de vernietiging van de erkenning moet de Vlaamse overheid een nieuw besluit nemen. Mogelijk moet de procedure opnieuw. Hiervoor krijgt de overheid vier maanden de tijd. Gedurende deze vier maanden mag Stadsradio Vlaanderen blijven uitzenden op de frequenties.   

Het is niet de eerste keer dat de RvS een bom plaats onder een erkenning van een commerciële netwerkradio in Vlaanderen. In februari 2018 werd de erkenning van Hit FM voor pakket 3 al geschorst, omdat er leugens in het aanvraagdossier zouden staan. De toenmalige Minister van Media Sven Gatz besloot daarop de erkenning van Hit in te trekken en het pakket toe te wijzen aan Topradio, die de erkenning aan Hit had aangevochten.

Voor Stadsradio Vlaanderen betekent de vernietiging van de erkenning nieuwe problemen. In juli 2018 werd de zender al op de vingers getikt door de Vlaamse Regulator voor de Media omdat het niet aan de vergunningsvoorwaarden zou voldoen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten