De herdenkingsdienst voor Michael Jackson heeft Los Angeles 1,4 miljoen dollar gekost. Het geld werd onder meer gestoken in het regelen van het verkeer.
(Novum/AP) – De herdenkingsdienst voor Michael Jackson heeft Los Angeles 1,4 miljoen dollar (ongeveer een miljoen euro) gekost. Het geld werd onder meer gestoken in beveiliging en het regelen van het verkeer. Dat hebben woordvoerders van het stadsbestuur bekendgemaakt. De grootste stad van Californië, die voor een half miljard dollar in de schulden zit, is momenteel naarstig op zoek naar manieren om derden een deel van de rekening te kunnen presenteren.
Onder de 1,4 miljoen valt ook de 1,1 miljoen dollar die de stad moet betalen aan de 4173 agenten die moesten overwerken om alles in goede banen te leiden rondom Staples Center, de begraafplaats Forest Lawn in Hollywood en andere plaatsen waar fans en de media op af waren gekomen. Een woordvoerder van de burgemeester van Los Angeles Antonio Villaraigosa stelt dat de uiteindelijke kosten veel lager uitvallen dan het aanvankelijk geschatte bedrag van vier miljoen dollar.
Een advocaat die werkt voor de stad laat desondanks weten dat hij en zijn medewerkers momenteel onderzoeken hoe Los Angeles op een legale manier derden kan dwingen een deel van de rekening te betalen. De bedoeling is dat vrijdag een rapport hierover klaar is. AEG Live, de eigenaar van Staples Center en de organisator en promotor van de herdenking, heeft nog geen geld aan de stad gegeven.
De stad heeft overigens een website opgezet, waarop fans worden aangespoord voor de belasting aftrekbare donaties te doen. Vooralsnog hebben fans zeventienduizend dollar (iets meer dan twaalfduizend euro) geschonken, maar vanwege technische problemen lukt het soms niet een donatie te doen. De site werd door zoveel mensen bezocht dat de servers dinsdagnacht lokale tijd chrasten. Hetzelfde gebeurde woensdag nog een paar keer.
Zeventienduizend mensen mochten uiteindelijk de herdenking in Staples Center bijwonen. In de Verenigde Staten keken daarnaast 31,1 miljoen mensen op de televisie naar de ceremonie, meldt Nielsen Media Research. De inauguratie van president Barack Obama kluisterde in januari 38 miljoen Amerikanen aan de buis en de finale van de talentenjacht American Idol trok in mei 28,9 miljoen kijkers. Hoeveel mensen wereldwijd hebben gekeken, is nog onduidelijk.
In Nederland volgden ook miljoenen mensen via de televisie de ceremonie. De uitzending van de NOS op Nederland 3 wist 2,3 miljoen geïnteresseerden te trekken, zo blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De eerste extra lange uitzending van SBS Shownieuws op SBS 6 trok dinsdagavond daarnaast 550 duizend belangstellenden. De extra uitzending van rond 22.30 uur wist 942 duizend mensen aan de buis te kluisteren. Naar de drie uitzendingen van RTL Boulevard keken achtereenvolgend 915, 389 en 612 duizend mensen.
Ook hebben miljoenen mensen videostreams op internet opgezocht. Zo meldden verschillende websites veel bezoekers te hebben gehad. MSNBC.com telde bijna negentien miljoen videostreams dinsdag, een record voor de website. Gemiddeld brachten videostreamers twaalf minuten door op de website. CNN.com meldde 10,5 miljoen live streams, de op één na drukste dag in de geschiedenis van de site. Alleen de inauguratie van Obama was drukker bezocht: toen waren er bijna 27 miljoen streams.
[Novum]