Voor Henny Huisman is het niet makkelijk om mee te doen aan de benefietshow Sta op tegen Kanker. “Het is erg confronterend omdat ik zelf nierkanker heb gehad.”
Voor Henny Huisman is het niet makkelijk om mee te doen aan de benefietshow Sta op tegen Kanker. “Het is natuurlijk erg confronterend omdat ik zelf nierkanker heb gehad. De verhalen zijn heel bekend”, zegt de presentator, die woensdagavond in het belpanel zit tijdens de benefietshow die live wordt uitgezonden op NPO 1, tegen Novum Nieuws.
Huisman werd eind vorig jaar geopereerd aan een tumor op zijn nier en kan zich goed verplaatsen in de verhalen van bellers die met de ziekte te maken hebben. “Voorheen zei ik dat ik me kon voorstellen hoe iemand die ziek is zich voelde, maar je weet nooit hoe het is als je het niet zelf heb meegemaakt”, legt de presentator uit. “Dat zorgt voor een soort band.”
Met de 63-jarige presentator gaat het goed. “Ik leef meer in plakjes. Ik moet vijf jaar lang elk halfjaar gecontroleerd worden. Daardoor leef ik heel bewust”, vertelt Huisman. “Je denkt door die narigheid op een andere manier na. Ik geniet veel meer.”
Ook de 77-jarige Jacques d’Ancona zit om persoonlijke redenen in het belpanel. “Ieder van ons heeft wel met de ziekte te maken gehad. Mijn moeder is aan longkanker overleden en een goede vriendin van mij is ziek en daar maken we ons wel zorgen over.”
Lucille Werner, die de vijfde editie van Sta op tegen Kanker samen met Frits Sissing presenteert, heeft kanker ook van dichtbij meegemaakt. “Mijn schoonvader is overleden aan alvleesklierkanker en twee vriendinnen van mij hebben kanker. Iedere dag volg ik dat”, zegt de presentatrice. “Kanker raakt ons allemaal.”
Daarom is het volgens Werner belangrijk dat er jaarlijks tijdens de benefietshow geld wordt opgehaald voor bestrijding en onderzoek. “Ieder jaar sterven er 44 duizend mensen aan kanker en daarom blijft het belangrijk om aandacht te vragen.” Huisman is het daarmee eens. “Zolang er nog steeds geld nodig is voor onderzoek moeten we dit blijven doen.”
Ook volgens D’Ancona is Sta op tegen Kanker nodig. “Hier moet je gewoon bij zijn. Ik hoop dat ik vanavond terug naar huis kan rijden terwijl ik terugblik op een intensieve, heerlijke en noodzakelijke dag.”
De actie zorgt jaarlijks voor tienduizenden extra donateurs voor KWF Kankerbestrijding. Werner hoopt ook woensdag op een groot aantal. “Ik zou het prachtig vinden als het er 44 duizend zouden zijn. Dat er voor ieder persoon die vorig jaar is overleden een donateur bijkomt. Ik weet dat dat ongekend moeilijk is, maar dat zou ik persoonlijk heel mooi vinden.”
[NOVUM]