Verlenging gaat commerciele zenders 175 miljoen kosten

De commerciële radiostations gaan voor de verlenging van hun frequenties gezamenlijk 175 miljoen euro betalen. Dat meldt Ruud Poeze in de nieuwsgroep nl.media.radio. Poeze is de exploitant van de middengolfzender ‘Radio Paradijs’ in Utrecht. Vorige week werd bekend wat de commerciële radiozenders voor de verlenging van hun frequenties moesten gaan betalen, alleen was er tot dusver geen radiostation te vinden dat bedragen wilde noemen.

De huidige vergunningen die de commerciële stations gebruiken lopen op 1 september 2011 af. Minister van der Hoeven van Economische Zaken wil de vergunningen verlengen tot 1 september 2017, op voorwaarde dat de commerciële stations dan ook gaan investeren in digitale etherradio (DAB). Daarnaast moeten veel radiostations een bedrag betalen aan de Staat voor hun verlenging. In totaal gaat het daarbij dus om 175 miljoen euro.

Volgens Poeze hoeven de radiostations 100%NL, Slam FM en BNR Nieuwsradio niets te betalen voor de verlenging van hun frequenties. Ook de verkrijger van het FM-kavel A8, dat later dit jaar zal worden verdeeld en waarop klassiek en/of jazz moet worden uitgezonden, zal niets hoeven te betalen voor de verlenging per 1 september 2011.

Het bedrag van 175 miljoen euro wordt overgeslagen over Q-Music, Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en de partij die later dit jaar het ongeclausuleerde kavel A7 (voorheen Yorin FM/Caz/Arrow Classic Rock) weet te verwerven. Ook zouden enkele regionale commerciële zenders wat moeten betalen indien ze na 1 september 2011 nog op hun huidige FM-frequenties uit willen blijven zenden. Tenslotte hoeven ook de AM-vergunninghouders niets te betalen voor de verlenging van hun frequenties, maar ook zij hebben de verplichting om te digitaliseren indien ze hun frequenties willen behouden.

Gevraagd om een reactie wil 100%NL-directeur Herbert Visser het bericht bevestigen noch ontkennen. Volgens hem is het proces over de verlenging van de radiofrequenties nog in volle gang, en kan er daarom nog niks over worden gezegd. “Eerst moet de Minister een definitief besluit nemen”, aldus Visser. [Radiowereld.NL]