Donna en Studio Brussel – 2006

Donna en Studio Brussel – 2006

Radio Donna en Studio Brussel

De redactie van Radio.NL is inmiddels al bij vele radiostations in Nederland op bezoek geweest. Zo nu en dan trekt deze echter ook wel eens de landsgrenzen over om te kijken en ondervinden hoe radio in het buitenland wordt gemaakt. Eerder ging een deel van de redactie dan ook al op bezoek bij Virgin Radio in Londen, Xtra FM in Spanje en WCBE in de Verenigde Staten. Dit keer passeerde Radio.NL de zuidgrens van ons land en ging op bezoek bij de voor Nederland bekendste Vlaamse stations: de hitzender Donna en alternatieve jongerenzender Studio Brussel.

Donna en Studio Brussel zijn beiden eigendom van de Vlaamse openbare omroep VRT. De openbare omroep is als het ware te vergelijken met de publieke omroep in Nederland, alleen heeft men in België niet allerlei omroepverenigingen. De VRT is als het ware één grote vereniging.

De VRT is gevestigd in een groot complex aan de Auguste Reyerslaan in Brussel. Wie vanaf de oostkant de stad in gereden komt via de E40 kan het pand haast niet missen, want het staat pal onder de zendmast van Brussel.

In het kolossale pand zijn overigens alle radio- en televisieafdelingen van de VRT gevestigd. Naast Donna en Studio Brussel zijn dit bijvoorbeeld ook Radio 1, Radio 2 en Klara. Al moet van Radio 2 vermeld worden dat de regionale redacties eigen kantoren en studio’s elders in Vlaanderen hebben. Het landelijke programma van Radio 2 komt wel gewoon uit Brussel.

Donna (1)

Radio Donna en Studio Brussel

Donna is de hitzender van de VRT. Het station begon in 1992 met uitzenden en moest als het ware een antwoord zijn op de, toentertijd, populaire ketenradio’s als Radio Contact. Oorspronkelijk begon Donna als vrouwenzender, vandaar dat de vrouw met de blauwe hoed ook jarenlang in het logo van de zender prijkte. Inmiddels heeft Donna al diverse herstructureringen achter de rug waarmee nu gewoon een hitzender voor iedereen is geworden.

Donna is gevestigd op de derde en vierde verdieping van het VRT gebouw. In feite houdt dit in dat de redacties zich op de vierde verdieping bevinden, terwijl de studiofaciliteiten een verdieping lager zitten.

 

Donna (2)

Radio Donna en Studio Brussel

Op de derde verdieping bevinden zich de diverse studiofaciliteiten van Donna. Naast een aantal montageruimtes en een controlekamer waar de technische dienst gehuisvest is, heeft het station ook nog de beschikking over een tweetal identieke uitzendstudio’s: Eén hoofdstudio en een reservestudio waarnaar uitgeweken kan worden bij onderhoud aan de hoofdstudio.

Pal naast de studio’s van Donna bevindt zich de technische dienst, waar dag en nacht het signaal van Donna in de gaten wordt gehouden en ervoor gezorgd wordt dat alles naar behoren blijft werken.

Natuurlijk ontbreken de monitoren, waarop de webcam en televisiebeelden van Donna te zien zijn, niet in deze ruimte.

 

Donna (3)

Radio Donna en Studio Brussel

De reguliere uitzendingen van Donna komen vanuit de hoofdstudio. Deze hoofdstudio zal een groot aantal lezers ongetwijfeld bekend voorkomen, want hij is bijna elke ochtend tussen 10 en 12 uur op de televisiezender Eén (voorheen TV1) te zien, als David van Ooteghem zijn show maakt. Tijdens ons bezoek was Evy Gruyaert met haar lunchprogramma bezig.

Bij Donna is het overigens nog heel gebruikelijk dat de deejay, of beter gezegd presentator, niet zelf het programma ’schuift’. Hiervoor wordt nog gebruik gemaakt van een technicus. Deze technicus zorgt dan ook dat op de juiste tijd de microfoon open wordt gezet of de muziek wordt in gestart. Communicatie tussen de technicus en presentator werkt middels handgebaren.

Ondanks dat er met technici worden gewerkt hebben de presentatoren van Donna zelf ook nog enige invloed op het programma. Zij kunnen namelijk zelf een deel van de jingles zelf in starten. Hiervoor heeft de VRT een apart jinglesysteem, dat gescheiden is van het automatiseringssysteem Dalet, waar alle muziek uit vandaan komt. Middels pijltjestoetsen kunnen de presentatoren de gewenste jingle selecteren en ‘de ether in slingeren’. Het voordeel van dit systeem is dat de schuif als het ware altijd open staat en een jingle onmiddellijk gestart kan worden. Door deze mogelijkheid start de presentator dan bijvoorbeeld ook zelf de vormgeving van de verkeersinformatie of programma-item in.

 

Studio Brussel (1)

Radio Donna en Studio Brussel

Studio Brussel is de alternatieve jongerenzender van de VRT. Het draait dan ook het stevigere en zwaardere werk dat bijvoorbeeld niet op Donna gedraaid wordt. Oorspronkelijk startte Studio Brussel, ook wel afgekort tot StuBru, in 1983 als lokale zender voor Brussel met enkele uitzenduren per dag. Vandaag de dag zendt het station 24 uur per dag uit en kan het in geheel Vlaanderen (en ver daarbuiten) ontvangen worden.

In tegenstelling tot Donna zijn alle onderdelen van Studio Brussel wel op één verdieping te vinden en wel op de vierde.

Natuurlijk zijn er voor Studio Brussel ook diverse kamers gereserveerd voor het nodige redactiewerk. Let ook op het mooie kippensoep plakkaat op het raam. Deze is op vele ramen van de redactieruimtes van Studio Brussel en is een erfenis van oud ochtenddeejay Wim Oosterlinck, die inmiddels is vertrokken naar Q-music. Wat namelijk begon als een spelletje, waarbij een niets vermoedende bekende Vlaming binnen een minuut het woord kippensoep moest zeggen, groeide uit tot een hulpactie voor Pakistan waarbij Studio Brussel een dag lang kippensoep ging verkopen.

 

Studio Brussel (2)

Radio Donna en Studio Brussel

Tussen alle redactieruimtes bevindt zich ook nog het echte kloppend hart van Studio Brussel: de uitzendstudio. Hier komen alle reguliere uitzendingen van Studio Brussel vandaan. Op het moment dat Radio.NL de studio binnentrok was overigens het programma ‘De Eburonen’ bezig, dat grotendeels voorgeproduceerd en opgenomen is. Desondanks was er nog wel een presentatrice aanwezig om de verkeersinformatie voor te lezen op de zender.

Net als bij Donna werkt ook Studio Brussel nog met technici. Toch lijkt hier langzamerhand een einde aan te komen. Sinds mei staat ochtenddeejay Peter van der Veire namelijk zelf achter de knoppen tijdens zijn show.

 

Studio Brussel (3)

Radio Donna en Studio Brussel

Net als Donna heeft ook Studio Brussel de beschikking over een tweede uitzendstudio, maar in tegenstelling tot Donna is die van Studio Brussel niet gelijk aan de hoofdstudio. In de tweede studio is namelijk meer vrije vloerruimte, waardoor deze geschikt is voor live optredens. Deze ruimte is overigens gecreëerd doordat de technicus niet in de studio zelf zit, maar in de ruimte ernaast.

Naast uitzendstudio’s heeft Studio Brussel ook de beschikking over diverse ruimtes waar de programma’s op technisch gebied kunnen worden voorbereid. Hierbij moet gedacht worden aan het monteren van items of het opnemen van mixen.

 

Via de RTBF terug

Radio Donna en Studio Brussel

Naast de VRT is er nog een omroep gevestigd in het grote gebouw aan Auguste Reyerslaan, namelijk de openbare omroep RTBF dat de Franstalige gemeenschap in België bediend. En dat mag toch wel enigszins opmerkelijk genoemd worden, want over het algemeen is het water en vuur tussen de Vlaamse en Franstalige gemeenschap in België. En dat geldt ook wel een beetje voort de VRT en de RTBF. De RTBF stapte in maart 2006 namelijk nog naar de Raad van State omdat de VRT een aantal van zestien etherfrequenties het vermogen en of opstelpunt had gewijzigd, zonder hiervoor een vergunning te hebben.

In de wandelgangen is overigens weinig te merken van deze vete, want wie nietsvermoedend op de begane grond de verkeerde kant op loopt, loopt zo bij de RTBF naar binnen.

Wat overigens ook opvallend is, is dat de meeste radiostations van de VRT nog verkeersupdates geven, waarbij alle files opgenoemd worden. In Nederland is dit een zeldzaamheid op de landelijke radio. Op Studio Brussel roept Roos dan ook om dat er op de E19 ernstige vertraging is door een ongeval met een vrachtwagen. Daar was een deel van de redactie van Radio.NL inmiddels ook achter…

Bekijk hier de overige reportages van: ‘Op bezoek bij: