Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Meteo Consult – 2007

Meteo Consult – 2007

Meteoconsult 2007

Op een broeierige dag in eind mei 2007 gingen wij op bezoek bij Meteo Consult. We werden er rondgeleid door Reinout van den Born en Jordi Bloem. Vol enthousiasme vertelden zij ons welke diensten Meteo Consult levert, met name ook op gebied van weerberichten voor radiostations.

Uiteraard kwam ook het belang van steeds actuelere en regionale weersinformatie naar voren. Met een steeds drukker wordende samenleving en steeds meer extremen in het klimaat ziet Meteo Consult een steeds prominentere rol voor zichzelf weggelegd.

Locatie Wageningen

Meteoconsult 2007

Via een prachtige heuvelachtige omgeving kwamen we, net over de grens van de provincie Utrecht, in het Gelderse Wageningen terecht waar zich op het Agro-Business-Park het hoofdkantoor van Meteo Consult bevindt.

Op zich geen vreemde locatie, het is redelijk centraal gelegen, goed bereikbaar en bovendien is Wageningen bekend van de Landbouwuniversiteit waar – niet geheel toevallig – ook de cursus meteorologie wordt aangeboden.

Diensten Meteo Consult

Meteoconsult 2007

Meteo Consult is intussen wel uitgegroeid tot internationaal concern en heeft diverse buitenlandse vestigingen. In Europa maken zij of hun dochterbedrijven weerberichten voor diverse (commerciële) tv-stations. Het in Duitsland gevestigde Meteo Graphics is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor vormgeving van veel weerberichten zoals die op het Vlaamse VTM.

Maar ook voor veel bedrijven (bijvoorbeeld in de  maritieme sector) is Meteo Consult actief. Zo levert Meteo Consult de Engelstalige (en door Reinout van den Born ingesproken) maritieme weerberichten voor Shell die naar diverse boorplatforms op de Noordzee worden verzonden.

Mediameteorologen

Meteoconsult 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meteo Consult is in ons land echter vooral bekend van de weerberichten op TV en Radio. Verantwoordelijk hiervoor zijn dan ook diverse ‘vaste gezichten en – stemmen’. Zo levert Meteo Consult al vele jaren de weerberichten bij het RTL-Nieuws aan. Wel zijn de vaste presentatoren van die rubriek (Peter Timofeeff en Helga van Leur) meestal in Hilversum aanwezig en werken dus uitsluitend in de gebouwen van RTL.

De meeste andere weerberichten worden in Wageningen geproduceerd waaronder het weerbericht voor Gelderland dat vanuit de eigen studio wordt gepresenteerd. Op de foto Jordi Bloem die een opname maakt voor het weerbericht op TV Gelderland. Het groene scherm is daarbij om technische redenen als achtergrond in gebruik en daar worden dan de beelden als het ware overheen geplakt. Het grafisch voorbereiden van de weerberichten evenals het uitkiezen van door kijkers ingezonden foto’s hoort uiteraard bij de voorbereiding van de weerpraatjes.

Radiopraatjes

Meteoconsult 2007

Radio is het leukst, zo vertelt Jordi Bloem die voor velen bekend is van Sky Radio, ons. Je hoeft er niet helemaal voor opgemaakt te worden en het is ook het meest actuele medium en in het geval van de regiozenders kan je ook wat meer aandacht aan lokale details schenken. Ook kan je er de luisteraar meer bij betrekken zoals op Radio 2 wordt gedaan.

De weerberichten voor de regio-omroepen zoals TV Gelderland, TV Drenthe (en binnenkort Omroep Brabant) worden om technische redenen helaas een aantal uren van tevoren opgenomen en meteen op een ftp-server gezet. Dat heeft als nadeel dat, in tegenstelling tot  bijvoorbeeld op RTL, je niet superactueel kan zijn. Op de radio kan dat wel, zowel op nationale als regionale zenders.

Weershow Radio 2

Meteoconsult 2007

Voor de radioweerberichten is een speciale opnamecabine ingericht. Op de foto zien we Alfred Snoek die zijn weerpraatje voor Radio 2 voorbereidt. Alfred is één van de vaste presentatoren (naast Grieta Spannenburg) voor Radio 2 nadat weerman Jan Versteegt daar eind vorig jaar stopte met zijn weershow.

De weershow op het best beluisterde station van ons land is dan wel gestopt maar toch wordt er in de uitzending veel aandacht besteed aan vragen en bijzonderheden over het weer. Meteo Consult verzorgt verder de radioweerberichten voor een aantal regionale radiostations en uiteraard voor onder meer Sky Radio en BNR Nieuwsradio. Tot slot is er nog het Weerkanaal dat Meteo Consult vanaf komend najaar, nu digitale tv eindelijk lijkt door te zetten, met een andere grote partij, actueler en uitgebreider wil maken.

Ontspannen ‘atmosfeer’

Meteoconsult 2007

Wat ons vooral opviel, althans toch op de vestiging in Wageningen, is de no-nonsense mentaliteit. Er moet uiteraard nauwkeurig en op tijd geproduceerd worden maar de sfeer is redelijk ontspannen en zeer persoonlijk. Daar waar het er bij het KNMI, ook bij de gepresenteerde weerberichten vaak soms wat stijfjes aan toe gaat, doen ze bij Meteo Consult ‘gewoon normaal’.

Weeralarmen, daar zijn ze hier  niet zo snel van onder de indruk en ‘naar buiten kijken’ wordt oogluikend toegestaan. Er is in Wageningen in ieder geval altijd een supervisor aanwezig die het ‘weerfront’ in de gaten houdt en aanwijzingen geeft wat de belangrijkste weerfeiten zijn of waarschuwt bij (te verwachten) extremen.

Weer.nl

Meteoconsult 2007

We kunnen in ieder geval als occlusie, pardon conclusie, stellen, dat de mensen bij Meteo Consult zeer enthousiast betrokken zijn bij hun werk. Mede daardoor zijn zij bij de kijker en luisteraars zeer gewaardeerd geworden en een rijke aanvulling voor de programmering van de diverse radio- en tv-stations.

Zoals gezegd wordt het weer steeds belangrijker en we kunnen er hier nog pagina’s over volschrijven maar om ‘oververhitting’ van onze server te voorkomen verwijzen wij u daarvoor liever door naar de zeer uitgebreide website van Meteo Consult. Aldaar zullen de echte kenners ons op de hoogte houden van de ongetwijfeld komende warmterecords en neerslagrecords.

Jan-Hein Visser / Robert-Paul Hoving, juni 2007.