De laatste tijd wordt er veel geklaagd (in kranten en bladen) maar ook bij de borrel, dat iedereen op de radio hetzelfde draait en afwisseling ver te zoeken is. Allemaal popmuziek en er is geen verschil tussen de landelijke comm. Zenders (meer) las ik net nog in het AD.
Is dit zo? Laten we even kijken:
Het is inderdaad zo dat de diversiteit feitelijk is afgenomen, neem nou het ‘Nederlands product’. In 1995 alweer, verdween Holland FM, en had Radio Noordzee een soort monopolie, tot de dag dat deze zender (met eerst 80% Nederlands product en diverse infotainment programma’s) plotslijk begon Michael Jackson te draaien en de luisteraar te tutoyeren.
(“NoordzeeFM (wat een naam)Jouw muziek”)
Inmiddels een kleurloze popzender met minimale gesproken presentaties.
Ook Radio 2 (NOS) kon niet achter blijven en probeert qua muziekstijl NoordzeeFM en Sky Radio na te doen, in plaats van iets aan de 5 landelijke NOS-zenders toe te voegen. Jammer, en er wordt dan ook veel naar het Duitse publieke WDR4 als voorbeeld dat het ook anders kan verwezen, in Limburg bij de grens blijkt dit station in de doelgroep ook redelijk te ‘scoren’.
Een ander droevig voorbeeld nu uit de regio, is SunFM; begon ooit als veelbelovend jongerenstation voor “kleurrijk Nederland” met R&B en een vleugje latin, en voegde iets toe aan het multi-etnische Rotterdam toen.
Per 01.01.1999 werd het programma totaal omgegooid richting ‘adult contemporary’ en probeert men nu qua muziek Sky Radio (“light hits”) na te doen, en brengt mondjesmaat lokaal nieuws uit de regio a la Radio Rijnmond. De luistercijfers zijn niet meetbaar en de zender voegt dan ook niets meer aan de ether in Zuid-Holland en is overbodig.
JazzRadio alias JFK overleefde het niet, maar draaide voor het voor goed verdween soul en light hits, en laten we eerlijk zijn, de jingle op het uur was het enige wat nog naar jazz klonk.
‘Arrow Classic Rock’ blijft zijn naam in groffe lijn wel trouw, maar sinds men een ether frequentie heeft en nieuws, en adverteerders moet trekken, wordt er uitsluitend ‘rock’ gedraaid, die je (ooit) in de Top100 terug kon vinden, en dus middle-of-the-road en voor een breder publiek ‘acceptabel’. De exclusiviteit is ervan af.
Okay, R&B fans aan de andere kant, hebben nog ‘Love-Radio’ maar die zit a.) alleen op de kabel, en b. ook hier wordt commercieel gedacht, en ik heb moeite om ‘Level42’ en ‘George Michael’ als R&B/Soul te classificeren.
Je zou haast kunnen concluderen dat je in Rotterdam alleen nog maar naar Radio Amor (met hindi-pop en trad. Hindoestaanse muziek) kunt luisteren, als je een keer iets anders wilt.
Deskundigen merken echter op dat er wel degelijk meetbare verschillen zijn: Radio10FM brengt een hele boel ‘gouwe ouwe’ (uit 40 jaar pop), Sky Radio draait de ‘wat rustigere’ middle-of-the-road, NoordzeeFM profileert zich voor jonge volwassenen (of oudere jongeren) en laat dus Techno/House achterwege, en VeronicaFM en Radio538 gaan voor de TOP40 en actuele pop/dance.
3FM is ‘wild’; Radio 2 is rustig.
Daar heb je dus verschillen, maar voor de ‘leek’ blijft het wel allemaal ‘popmuziek’
Maar toch is er even licht in de tunnel:
Na een jaar pauze is het Nederlandse product terug van geweest, (alleen maar met low-power op Middengolf, dus voor het grootste gedeelte van NL geen Andre Hazes of Cory Konings in de autoradio), maar qua inhoud, en zelfs qua moderatoren lijkt het oude Radio Noordzee te herleven: Radio (Noordzee) Nationaal.
Okay, commerciële zenders moeten geld verdienen, en iedereen weet dat je met klassiek en opera of jazz/blues helaas geen grote (reclame) winsten kan maken, en als je alleen maar op de kabel verstopt bent, zeker niet.
Maar het zou toch mogelijk moeten zijn om een beetje meer herkenbare stijlen aan de zenders te geven: het Nederlandse lied doet het (nog steeds) goed, waarom is er geen duurzaam radio station.
Ook de belangstelling voor R&B en Latin is zeker in de Randstad heel duidelijk meetbaar, dus waarom is er geen ‘gekleurd’ radio station van de grond te krijgen?
Zelfs Duitsland heeft met JamFM zijn zwarte landelijke zender (“the finest in R&B”) en deze begint nu langzaam ether frequenties te krijgen, ook al is de situatie in Duitsland wat afwisseling bij de commerciële popzenders betreft nog verder te zoeken dan in NL: Daar is het allemaal “de beste mix uit de jaren 80 & 90”,en lang leve de doelgroep 18 t/m 30 jaar: de “Phil Collins en Tina Turner” generatie.
Zover zijn wij gelukkig nog niet gezonken.
Voor reactie’s kunt u mailen naar Bernd Kueck