Het zero-base rapport raakt niet alleen de commerciële tak van de radiofamilie. Ook de publieke regionale omroep komt er niet ongeschonden uit. Frequenties wijzigen, vermogen wordt anders, opstelplaatsen worden gewijzigd en het bereik van de zender(s) wordt (op een enkele uitzondering na) naar beneden bijgesteld (=antennediagram).
Het zero-base rapport zegt er in hoofdstuk 7.2 (pagina106) het volgende over:
“In een aantal gevallen is het bereik van de nieuwe frequentie voor een provincie ruimer dan de provinciegrens zelf. Het is niet gewenst deze frequentie zondermeer aan de provincies ter beschikking te stellen Bij een te groot overlap wordt het bereik van een andere zender namelijk weer kleiner. Anderzijds is het ook niet wenselijk deze frequenties met lager vermogen of aangepast antennediagram met het buitenland te coördineren omdat dat eventuele modificaties in de toekomst in de weg staat. In deze gevallen kiezen we daarom voor het uitgeven van een aangepaste licentie waarmee goede verzorging van de provincie is gegarandeerd maar die ook niet teveel overlap met de naastliggende provincie kent”.
Dit heeft gevolgen voor het aantal luisteraars en de daaraan verbonden reclame-inkomsten. We gaan de getroffenen maar eens even de revue laten passeren.
Let op! In de overzichtjes wordt de oude situatie het eerst genoemd, daaronder de nieuwe. Indien voor een zender de frequentie, vermogen en opstelplaats en antennediagram niet wijzigt, wordt deze niet vermeld.
Omroep Fryslân:
Frequentie vermogen opstelplaats
88,60 MHz 15 kw Irnsum
92,20 MHz 100 kw Smilde
Zowel frequentie, vermogen als plaats wijzigt. Nu staat er in de nieuwe situatie wel 100 kw, maar dat zal wellicht minder worden. Het aangepaste antenne diagram zorgt ervoor dat een goede ontvangst in de kop van Noord-Holland en Flevoland vrijwel nihil is.
Conclusie: dit kost luisteraars en dus geld. De wijziging van opstelplaats heeft m.i. slechts een emotionele waarde.
Omroep Gelderland:
Frequentie vermogen opstelplaats
102,40 MHz 0,1 kw Arnhem
102,00 MHz 0,1 kw Arnhem
Conclusie: voor omroep Gelderland wijzigt alleen de frequentie van de zender Arnhem.
Conclusie: wat wel opvalt is dat de dekking in het zuidwestelijk, zuidelijk en zuidoostelijk deel van de provincie verre van optimaal is. Aan de dekking van de zenders Megen en Ruurlo mag nog wel gesleuteld worden. Gek genoeg is er wel studie verricht naar de situatie rondom Arnhem, maar niet naar de door mij genoemde “gaten”. Ik stel vragen bij de volledigheid van de studie en zou me als inwoner van de genoemde delen van de provincie achtergesteld voelen. Dit kost dus luisteraars en geld.
Radio Noord-Holland:
Frequentie vermogen opstelplaats
95,20 MHz 1 kw Amsterdam
88,90 MHz 10 kw Amsterdam
93,10 MHz 0,1 kw Hilversum
88,70 MHz 0,25 kw Hilversum
93,90 MHz 10 kw Wieringermeer
93,90 MHz 10 kw Wieringermeer
97,60 MHz 1 kw Haarlem
00,00 MHz 0 kw Haarlem vervalt
Voor deze omroep wijzigen, op Wieringermeer na alle frequenties. De dekking van de opstelplaatsen Amsterdam en Wieringermeer zijn in de nieuwe situatie te ruim. Het antennediagram zal worden aangepast.
Conclusie: dit gaat ten noordoosten en ten zuiden van de provincie luisteraars en geld kosten.
Radio West:
Frequentie vermogen opstelplaats
88,40 MHz 5 kw Den Haag
89,30 MHz 10 kw Rotterdam
Voor radio West wijzigen frequentie, opstelplaats en antennediagram. Conclusie: ontvangst in de westelijk gelegen stedelijke gebieden in het verzorgingsgebied zal verbeteren, maar het antennediagram zal in het zuidelijk en oostelijk deel van de provincie er voor zorgen dat de ontvangst een stuk minder is. Dit kost dus luisteraars en geld. Los van dit alles vroeg ik mij toch al bij de uitzendingen van radio West af waarom de luisteraars ten oosten van het gebied Haaglanden er niet toe doen.
Radio Rijnmond:
Frequentie vermogen locatie
93,40 MHz 10 kw Rotterdam
93,40 MHz 10 kw Rotterdam
Voor deze omroep wijzigt het antennediagram. Het antennediagram zal vooral in noordelijke en zuidelijk richting drastisch worden ingeperkt.
Conclusie: dit gaat ten noorden van het dekkingsgebied en ten zuiden de provincie veel luisteraars en geld kosten. Ik heb zo het idee dat radio Rijnmond het meest wordt getroffen. Zal de ontvangst net zo dramatisch worden als nu bij radio 538 op de 101,50 MHz het geval is (ruisssssss!)?
Omroep Flevoland:
Frequentie vermogen locatie
102,10 MHz5 kw Lelystad
89,80 MHz 50 kw Lelystad
Voor deze omroep wijzigt frequentie, vermogen en antennediagram.
Conclusie: Omdat de verzorging in het noordoostelijk deel van de provincie slecht was zal de nieuwe situatie een belangrijke verbetering met zich meebrengen. Hoera!
Radio M:
Frequentie vermogen locatie
100,10 MHz 10 kw Lopik
93,10 MHz 20 kw Lopik
Voor deze omroep wijzigt alles (inclusief antennediagram).
Conclusie: Ze zijn wel vaak de pineut. Eerst de honderd punt zeven kwijt, nu 100,10 MHz weer. Dit kost geld voor nieuwe jingles. Omdat het antennediagram aangepast zal worden zal de ontvangst in alle richtingen, en met name het zuidoosten van de provincie een stuk minder worden. Dit kost dus luisteraars en geld. De situatie rondom Rhenen kan in de praktijk gaan tegenvallen, zegt het rapport. Dan zou er daar een steunzender moeten worden geplaatst. Belachelijk! Antennes aanpassen, dusss.
Omroep Brabant:
Frequentie vermogen locatie
91,90 MHz 2 kw Loon op Zand
91,90 MHz 2 kw Loon op Zand
95,80 MHz 5 kw Megen
95,80 MHz 5 kw Megen
87,60 MHz 1 kw Mierlo
87,60 MHz 5 kw Mierlo
95,40 MHz 1 kw Roosendaal
91,00 MHz 10 kw Roosendaal
Voor deze omroep wijzigt het vermogen van Mierlo en voor Rosendaal vermogen en frequentie. Alle zenders worden verder geoptimaliseerd.
Conclusie: Toch zijn er nog behoorlijke gaten in de ontvangst te vinden. Met name het oostelijk deel en de grensstreek van de provincie komt er slecht van af (ruis!). Dit kost luisteraars en geld.
Omroep Limburg/L1:
Frequentie vermogen locatie
95,30 MHz 10 kw Hulsberg
103,90 MHz 10 kw Hulsberg
100,30 MHz 10 kw Roermond
90,90 MHz 100 kw Roermond
Voor deze omroep wijzigt alles (inclusief antennediagram).
Conclusie: De frequenties van radio 3FM in deze provincie gaan naar de regionale omroep. De ontvangst in noordelijke richting wordt verbeterd, maar in het meest noordelijke deel van de provincie blijft de verzorging uiterst belabberd. Dit kost luisteraars en geld. TIP: Verminder het vermogen in noordelijke richting en plaats in het noorden van Limburg een steunzender. Dáár is ie nou wel nodig.
Omroep Zeeland:
Frequentie vermogen locatie
101,90 MHz 50 kw Goes
87,90 MHz 16 kw Goes
97,80 MHz 10 kw Philippine
00,00 MHz 0 kw Philippine (vervallen)
97,10 MHz 0,03 kw Middelburg
00,00 MHz 0 kw Middelburg (vervallen)
Voor deze omroep wijzigt alles (inclusief antennediagram).
Conclusie: Voor zover het zich laat aanzien verbetert de situatie zich. Beter 1 dan 3 zenders. Het lijkt me echter sterk dat met 16 kw wel heel de provincie bediend kan worden en met 50 kw niet. Afwachten maar.
Algehele conclusie. Het lijkt er op dat er flink wat geld van het Rijk bij mag. De meerderheid gaat luisteraars verliezen en dus reclame inkomsten en daarmee geld. De enige die er positief lijkt uit te springen is Omroep Flevoland. Gefeliciteerd! Het lijkt zo logisch om nu de ontvangst te beperken tot het gebied wat bediend wordt. Maar menig omroep zendt al vele jaren uit met het huidige bereik. Daarvan is nooit gezegd dat dat te groot was. Ik vraag me af of de nu voorstelde beperking juridisch haalbaar is.
Om de stemming in regionaal omroepland te peilen ga ik iedere hierboven genoemde omroep per mail benaderen om een reactie te geven. Deze reacties worden verzameld en later op de radiowereld geplaatst.
Gegroet, Zeepbel.
Commentaar is altijd welkom, zeep_bel@hotmail.com of via de mediaroddels.