Zero Base: de geeuw van de Publieke Omroep

Bij de publieke omroep is men plotseling wakker geschrokken. Maanden, zo niet jaren, hebben ze zitten slapen, en nu komen ze plotseling tot de ontdekking dat er een herverdeling van de etherfrequenties aan zit te komen.

En spontaan begint Radio 1 moord en brand te schreeuwen. De dekking zou minder worden, ze kunnen de rol van calamiteitenzender niet goed meer vervullen omdat ze geen 100 procent dekking meer zouden hebben. Ze raken de AM 747 namelijk kwijt, en in het FM-zendernet zouden gaten zitten.

Vooral in het Groene Hart zou de dekking minder zijn, en Amsterdam zou er ook bekaaid vanaf komen.

Pardon?
Laten we het zero base rapport er even bijpakken. Pagina 79, nieuwe indeling Radio 1. Er zijn inderdaad gaten te zien, en forse ook. Maar, nu komt de adder onder het gras, op deze pagina is de verdeling berekent zonder de gunstige neveneffecten van (N)SFN. En – hoe toevallig – radio 1 heeft rondom die dekkingsgaten een hele mooie situatie. De frequenties zijn als volgt ingedeeld: Hilversum 104,4 Rotterdam 104,6 Goes 104,4. Inderdaad, (N)SFN komt hier om de hoek kijken.

Dus pakken we pagina 82 er even bij. En wat schetst onze verbazing? Inderdaad, de gaten zijn plotseling een stuk kleiner geworden. Op pagina 82 is de dekking namelijk berekent met de gunstige effecten van (N)SFN. Gevolg is dat de gebieden met een ronduit slechte ontvangst in het Groene Hart als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. De dekking is niet overal optimaal, maar slecht is hij absoluut niet. Misschien wat stereoruis. Schakel de stereo ontvangst uit op je radio en het probleem is opgelost. Als het al een probleem zal zijn natuurlijk. Het zou best kunnen zijn (tenminste, dat is mijn praktijkervaring) dat zenders iets verder komen met een snoeihard stereosignaal dan is berekend.

Gaan we verder met Amsterdam. De onderzoekers hebben in Haarlem een extra zender ingepland (91,6; 5 kW), speciaal om de dekking in onder andere Amsterdam te kunnen garanderen. Gevolg is dat Amsterdam gewoon goede ontvangst heeft. Die 91,6 is misschien wel overbodig, maar dat zal uit de praktijk moeten blijken.

Volgende punt van Radio 1: ze hebben maar liefst 13 FM-frequenties (waarvan er 1 een just-in-case zender is, en de ander wellicht overbodig). Ik ken een heleboel omroepen die daar absoluut niet moeilijk over zouden doen, maar dat terzijde. Maar ze hebben wat uitgevonden om dat probleem weg te halen. Het heet RDS (Radio Data System). RDS heeft een handige functie, ook wel AF genoemd (AF staat voor Alternative Frequency). Het komt er op neer dat een radio automatisch schakelt als er een sterkere zender van dezelfde omroep binnen bereik komt. Dus dat hoeven mensen zelf niet meer te doen! Mooie uitvinding he, Radio 1? En zal ik nog eens wat zeggen? Er zijn een heleboel autoradio’s in Nederland met deze prachtige RDS uitvinding! Sterker nog, zelfs gewone huis en tuin stereosetjes hebben het! Jawel!

Neemt niet weg dat het natuurlijk vervelend is voor de mensen die geen RDS hebben. Maar dat worden er steeds minder. Daarnaast valt het nog wel mee met dat schakelen. Er worden nl forse zenders ingezet voor Radio 1. Daarnaast hoor ik ze niet over het feit dat de dekking verbeterd ten opzichte van de huidige situatie (van 94 naar 97 procent dekking). Of eigenlijk zo goed als 100. Wat zeuren ze nou? Gaan ze moeilijk doen over een verbetering van hun bereik? Snap jij het, snap ik het ook …..

En als Radio 1 zo graag maar 1 frequentie wil hebben (of eigelijk 2), dan is daar ook nog wel iets op te vinden. AM747. Maar dan wel het FM-pakket weer inleveren, want dubbele dekking is niet de bedoeling.

Daarnaast ligt dit rapport er al sinds 1 mei 2000, en heeft het dus wel heel erg lang geduurd voordat ze wakker werden daar in Hilversum. Overdosis slaappillen genomen misschien? Blijkbaar hebben ze de slaap nog niet helemaal uit de oogjes gewreven. Of ze zijn een tegenoffensief begonnen, als reactie op de acties van de commerciëlen. Of zijn ze vergeten om Nozema even te bellen? Waar is de NOS mee bezig? Zichzelf voor paal zetten? Beinvloeden van de politiek?

Het blijft lachen. En er zijn nog wel meer publieke omroepen die plotseling wakker zijn geworden. Maar goed, dat is een ander hoofdstuk. Misschien dat daar later nog wat over komt.

Tijd voor een weddenschap: wie is de volgende die gaat zeuren? Stuur de naam van wie je vermoed dat hij/zij de volgende zal zijn naar mij. De winnaar krijgt de eeuwige roem.

MvD
Column@radiowereld.net