Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zon, Zee, Strand – 2001 de zomer van de AM zenders

AM was trendy in de jaren 60 en begin jaren 70 en werd op 31 augustus eigenlijk de nek omgedraaid door een falende Nederlandse overheid welke met het verbieden van de zeezenders op die datum het doek liet vallen voor deze modulatieband op de radio. Immers na de legendarische woorden van Rob Out en het uitdraaien van de uitzendlamp op het Veronica schip was het eigenlijk gedaan met de AM. Natuurlijk had je in de jaren erna nog enkele zenders die probeerden AM weer onder een breed publiek te brengen maar dat bleven altijd probeersels.

In de jaren 90 leefde de AM weer voor een kleine groep Nederlanders op door stations als Radio 10 Gold, Arrow Classic Rock en een revival van het groot aantal oude Veronica sterren die in de zeezendertijd, met ooglap voor het linkeroog, als piraat menig muziekhart veroverden en welke in 1999 nog eenmaal bij elkaar kwamen op het oude vertrouwde AM in de vorm van een evenementenzender.

Nu in de zomer van 2001 wordt een grotere aanval gedaan om AM weer populair te maken bij een grote groep radioluisteraars. Karel van Kooten van Radio Nationaal zette de eerste grote stap door voor een “prikkie” de AM zender van de BBC te huren op 1296 AM. De zender die in de tijd van de koude oorlog gebruikt werd om communistische zieltjes te winnen in Oost Europa staat sinds het aanzetten van de verwarming op internationaal politiek vlak voor meer dan 20 uur per dag buiten bedrijf en moet nu gaan dienen om Nederlandse oortjes te veroveren. Een goede stap van Keizer Karel want er was onder de doelgroep van Radio Nationaal een grote behoefte voor doorgifte via de ether en ja als je helemaal niets hebt dan ben je al gauw tevreden dacht Karel in het achterhoofd houdend dat de Marianne Webertjes, Frans Bauertjes en skihutplaatjes niet of nauwelijks meer gedraaid werden bij zijn ex werkgever Noordzee FM.

1 juli was het zover en ja de mensen gingen plat voor Nationaal en verplichten de laatste jaren met FM verwende trommelvliesjes het te moeten doen met AM. Een paar dagen later lanceerde Micheal Bakker en Ad Bouman via AM 1332 de radiozender 192 wat doelt op een oude uitzendfrequentie van Radio Veronica. Oude jingles werden opnieuw ingezongen en een la met oude Radio Veronica sterren werd opgetrokken welke als een soort van hobbyprojectje weer programma’s gingen presenteren met plaatjes uit de oude tijd. Dat hobbyprojectje kan overigens weleens een heel groot project gaan worden want de ouderen jongeren lijken na de Nederlandstalige doelgroep in grote getalen te kiezen voor AM.

Het enigste wat je over de uitzendingen van 192 in negatieve zin zou kunnen zeggen is dat je soms denkt dat je met een radiovorm van een MPS geval te maken heb. Dan heet het station weer 192 en dan wordt het programma overgenomen door de uitzendcomputer van het moederstation Okay FM en dat is soms heel verwarrend zeker voor zo simpele ziel als ik zei de gek. Dus Adje en Micheal gewoon kiezen voor de naam 192 en een avondje lekker met zijn tweeen achter het beeldscherm van de uitzendcomputer zitten en de jingles van Okay FM veranderen in die van 192. Overigens klinken beide nieuwe AM zenders voor AM begrippen zeer lekker in de oren door toverdoosjes luisterend naar de namen zoals bijvoorbeeld AM Optimod.

Echter zal de toekomst moeten uitwijzen of deze nieuwe pogingen van zenders zoals Nationaal en 192 AM opnieuw nieuw leven zou kunnen inblazen of het gewoon weer een probeersel is zoals we eerder de probeersels Monique en Holland AM hebben gehad.

Een belangrijke rol hierin zou wederom weleens Keizer Karel van Kooten kunnen gaan spelen. Immers nu zo goed als zeker is dat voor een Nederlandstalige zender een FM frequentie gereserveerd is tijdens de etherveiling en Noordzee FM de geloofwaardigheid bij een ieder verloren heeft om als Nederlandstalige zender mogen genoemd te worden staat eigenlijk al een beetje vast dat Radio Nationaal een landelijk dekkend FM net ter beschikking krijgt. En dan blijft het de vraag of Keizer Karel AM, wat eerst als een verlossing werd binnengehaald, in de armen blijft houden en niet als een baksteen laat vallen ondanks het voor een “prikkie” in Engeland gehuurd wordt.

Eigenlijk ligt de mogelijke nieuwe toekomst van de AM in handen van Karel van Kooten. Dat benauwd me want ik denk dat Keizer Karel het uit elkaar laat spatten als een zeepbel omdat hij uiteindelijk kiest voor het geld dat toch wel binnenkomt via de FM zenders en voor elke commercieel station telt nog steeds dat aandeelhouders tevreden moeten worden gesteld en dat doe je door zoveel mogelijk te verdienen en zo min mogelijk uit te geven en dan is die AM zender al gauw een onrendabele uitgave. Ik hoop dat ik het verkeerd heb en dat de zomer van 2002 ook de zomer van AM blijft maar ik heb mijn grote twijfels………

Jarco Kriek
meastro@tvgmedia.nl.com