Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Overname AT5 op losse schroeven

De overname van de lokale televisiezender AT5 door de gemeente Amsterdam staat op losse schroeven. Personeel, vakbonden en de ondernemingsraad van de zender wijzen de aankoopovereenkomst af, die wethouder Saskia Bruines (D66) sloot met verkoper PCM. De medewerkers zijn ontevreden over de geboden salarisverbeteringen.

Om de looneisen kracht bij te zetten dreigen werknemers in september de zender ‘op zwart te gooien’. De aankoop door de gemeente wordt afgewezen, omdat het personeel de salarisachterstand jegens andere regionale omroepen ongeveer 25 procent wil inlopen en dit volgens de gemeente Amsterdam niet mogelijk is.

AT5 heeft geen eigen zendvergunning die is in de provincie voorbehouden aan TV Noord-Holland en functioneert als een productiebedrijf. De gemeente stelt dat dan ook niet de omroep-cao van toepassing is op het AT5-personeel.

De gemeenteraad ging vorige week nog akkoord met de intentie tot overname van AT5. De politiek in de hoofdstad is bereid 1,2 miljoen gulden te betalen voor de overname van de aandelen en ook nog eens 2,8 miljoen op tafel te leggen om het verlies te compenseren dat uitgeversconcern PCM zou hebben geleden aan AT5.

Vertegenwoordigers van de vakbonden NVJ (journalisten) en FNV-Kiem (technici) hebben met de directie van AT5 inmiddels wel een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Het personeel heeft dit principe-akkoord tijdens een ledenraadpleging afgewezen. Het aanbod van salarisverhogingen per 1 april dit jaar (vijf procent) en per 1 januari 2002 (ook vijf procent) wordt ’te mager’ genoemd. Ook het uitstellen van een drie procent eindejaarsuitkering tot volgend jaar stuit op weerstand.

Directeur Allard Berends van AT5 vreest dat een hogere salarisverbetering het voortbestaan van de zender en de overname door de gemeente zal bedreigen. Hij zet het personeel onder druk door te dreigen “in dat geval terug te gaan tot een half uur tv per dag en twintig man eruit te gooien”.

Naast de salariskwestie speelt bij het AT5-personeel de toekomstige structuur van de zender een rol. Wethouder Bruines wil de aandelen onderbrengen bij Salto, een in naam onafhankelijk van de gemeente opererende instantie. De journalisten van AT5 missen echter in de overname-overeenkomst garanties voor de onafhankelijkheid. Ook een verwijzing naar het redactiestatuut ontbreekt. (Hans Vermaak/Telegraaf)

Gerelateerde berichten