Uw Vliegende Radiowereldreporter in de slepende Staten (deel 24b)

Evan heeft voor de lieve Zora gekozen, zij wilde toch wel een verlovingsring van $25.000 hebben ondanks dat Joe geen miljonair was. Geen van beiden was stiekem rijk in het echt, maar ze zijn het nu wel, want de grote verassing op het einde van de serie was dat FOX ze een miljoen heeft gegeven.

Ja, ik denk: doe het eens anders als FOX. Gooi gelijk de essentie eruit. Ik loop het risico dat u, waarde lezer, nu stopt met lezen, en dan geef ik u groot gelijk. De Telegraaf had de boel toch al verklapt vorige week dinsdag, en eerlijk gezegd heb ik genoeg van die hele Joe Millionaire hier in Amerika. Ik ben blij dat het over is.

Wekenlang zat ik samen met half Amerika aan de buis gekluisterd om erachter te komen wie er nu weer uitgegooid zou worden. Of wie er nu weer zichzelf belachelijk maakte door niet te weten wat knoflook is of zo.

De climax was ingezet en de hele VS gonsden van de geruchten. Die Evan is een fotomodel. Ja, klopt, maar hij had genoeg van het oppervlakkige wereldje en is weer lekker in de bouw gaan werken omdat hij het daar veel meer naar zijn zin heeft. Sarah heeft bondage films gemaakt. Nou dat viel ook wel mee. Een paar aangeklede foto’s. En wat dan nog? Hoeveel mensen fantaseren daar niet over?

Maar de climax van het programma bleek voor velen een complete anticlimax. Eerst werden we getrakteerd op een herhalingsaflevering. En toen kwam het grote moment dat Evan moest kiezen en zijn geheim bekend moest maken. Vuurwerk verwachten we hier. Nou, Sarah probeerde door haar teleurstelling heen te lachen en maakte zich belachelijk door te vragen of hij dacht dat ze dat belangrijk vond. Zora was wel echt teleurgesteld, maar aan de andere kant vond ze veel geld ook wel weer een turn-of, dus ach……

Deze week zou dan het grote interview na de serie plaatsvinden. Om te voorkomen dat de pers erachter zou komen wie de winnende dame was geworden, mochten Evan en Zora mekaar tussen die laatste opname (ergens in november) en nu niet zien. Rare zaak trouwens. Twee lui verloven en ze dan verbieden om mekaar te zien. Nou ja. Alles voor de kijkcijfers.

Dat werkt trouwens wel. Ondanks de aangekondigde boycot van hardcore fans (wat is de Nederlandse taal toch mooi) keken er toch weer 40 miljoen Amerikanen. Da’s een op de zeven Amerikanen……

De laatste aflevering was weer een teleurstelling. Een grote slepende traagheid. Actie ho maar. Een interviewtje met de razend populaire butler van de show, die een beetje klaagde over het gebrek aan smaak bij de dames. Er was een echte Franse chef kok ingehuurd in het kasteel, maar de dames wilden friet en pizza. Niks geen spannende Franse haute cuisine.

Wat nog wel aardig was, was dat ze een groot aantal van de afgevallen dames samen de laatste aflevering hadden laten kijken. De reacties waren wel leuk. Eerst de vreugde dat Zora was uitgekozen, daarna het besmuikte gelach over de teleurstelling over de armoe van Joe en tot slot de totale verbazing en hier en daar slecht verborgen jaloezie over het miljoen dat Joe en Evan kregen. Vooral Mojo keek zuur. Hihi.

Tot slot was daar nog het groots aangekondigde eerste weerzien na de opnames van Joe en Zora. Maar geen vreugdetranen. Nup. Gewoon twee blije mensen die mekaar leuk vinden. En die graag van alle camera’s afwillen. Eens zoenen zonder 40 miljoen gluurders.

Geluk is leuk om naar te kijken. Maar na alle reality casting willen we geen geluk meer. Het is niet meer genoeg. Haat en nijd willen we. Ruzie en liefst gevecht. Amerikanen voorop. Want die houden wel van een robbertje vechten. Kijk maar naar hun president. Die doet alleen maar wat zijn volk wil.

Nou ja, volgende week begint Married by America. Ik denk dat ik maar niet ga kijken. Sterker nog, ik ga dat zeker niet doen. Ik kom namelijk maar weer eens kijken hoe het in Nederland is.

Bij jullie is ook genoeg te doen. De frequentiesoap sukkelt nog steeds door. Er is inmiddels ook een NOVA soap. Bij 3FM begint de nieuwe baas een beetje op te ruimen. Voorlopig heeft ‘ie als eerste het oud vuil buiten gegooid. Of dat verstandig is weet ik niet. Afgezien van het feit dat ie de oren van je kop lult, is Henk best een toffe gozer.

Er is een leuk stoelendansje tussen Noordzee, Yorin en 538 aan de gang. En, er is nog steeds geen regering. Ook dat is niet veel veranderd sinds ik voor het laatste in Nederland was een jaar geleden. Ja, het gaat lekker.

Tot binnenkort,

Jasper.
Uw Vliegende Radiowereldreporter,
De ouwe sneeuw was bijna gesmolten, maar inmiddels sneeuwt het weer.