Uw Vliegende Radiowereldreporter in de olieborende Staten (deel 28)

Ja, en daar sta je dan op vrijdagavond na een fijne borrel in de supermarkt te wachten tot je spul is afgerekend. In tegenstelling tot in Nederland, liggen in de VS de weekbladen altijd bij de kassa, zodat je, als de rij lang is, iets te doen hebt, of je ook gegrepen kan worden door een van de schonen die de covers delen. En dat alles in de hoop dat je in een splitseconde beslissing dat blaadje toch nog ff op de band gooit en daarmee de supermarkt weer een luttele paar dollar meer omzet verschaft.

Ik lach daar altijd een beetje om en denk dan, slim als ik mezelf vind: ‘Daar trap ik niet in! Haha, sukkels die dat wel doen.’

En dan komt de dag dat het lelijkste blaadje je aandacht trekt omdat ze gewoon de belachelijkste kop aller tijden hebben:

OIL FOUND ON THE MOON
Gas prices will fall to 10 cents a gallon as Arab oil becomes obsolete!

Ik wist wel dat die Bush het fout had. Bos heeft gelijk! Die hele oorlog is overbodig. Gelijk smeet ik het blaadje op de band, nog grappend naar de kassiere dat ik toch echt niet vaak dit soort blaadjes kocht. ‘Ja’, zei ze, ‘maar deze is wel erg grappig he?’, terwijl ze er het hare van dacht.

Thuisgekomen heb ik eerst een lange neus naar mijn enorm republikeinse – en daarmee oorlogslievende – huisgenoten gemaakt en het gelijk van ‘oud Europa’ laten zien.

Het hoofdartikel vond ik na lang bladeren. In de meeste Amerikaanse bladen staan de coverartikelen achterin. Bladzijde 64 dus. Weer een paginagrote kop:

HUGE OIL RESERVES FOUND ON MOON
Now we can nuke Iraq to smithereens – experts say
(met in de hoek de oplossing van de kruiswoordpuzzel)

U begrijpt, het wordt steeds interessanter. ‘Een wetenschapper’ beweert volgens het artikel dat er op de maan 270 ’trilion’ vaten van het zwarte goud liggen. Da’s duizend keer meer dan de voorraad van Saoedi-Arabie en genoeg om de VS de komende honderd jaar te voorzien. ‘The astounding find could usher in en new era of peace and prosperity for America!’

[Even twee opmerkingen tussendoor

1: Ik laat af en toe een zinnetje Engels staan omdat het Engels zo mooi kort en bondig kan zijn
2: Ik liet hierboven ’trilion’ even tussen haakjes in het Engels staan omdat dit me de gelegenheid geeft om een hopeloos misverstand tussen het Nederlands en Engels weg te werken. In het Nederlands tellen we namelijk miljoen, miljard, biljoen, biljard enzovoort. Het Engels kent alleen die -oenen en geen -arden, dus tellen ze wat sneller dan wij. Hier onder het lijstje voor mensen die mee willen schrijven:

Miljoen – Million – 1.000.000 (6 nullen)
Miljard – Billion – 1.000.000.000 (9 nullen)
Biljoen – Trillion – 1.000.000.000.000 (twaalf nullen)
en verder weet ik het niet.

Een andere veel gehoorde verwarring is dat de ‘marines’ de marine zou zijn. Da’s niet waar. De Navy is de marine, ofwel dat stukkie leger ter zee. De ‘Marines’ zijn de Rambo’s en Terminators van het Amerikaanse leger. De mannen die een leger in hun eentje zijn en alles kunnen, zonder voedsel en drinken kunnen overleven in een gortdroge woestijn en konijnenbloed als tandpasta gebruiken. Kortom, je wilt ze liever niet tegenkomen]

NASA is nu in het geheim als een gek de data aan het analyseren die de onbemande Lunar Prospector twee jaar geleden doorseinde. Pas op 8 maart werd ontdekten de die olie in de data. De data komt van een neutron spectrometer. De geheimhouding is natuurlijk nodig om de VS een voorsprong te geven op andere landen die natuurlijk ook olie van de maan willen.

Volgens de deskundige wetenschapper die hoge bronnen in NASA heeft is de NASA nu hard bezig om haar maanprogramma weer op te starten. En nogmaals wordt uitgelegd hoe het Midden-Oosten overbodig wordt als de VS al haar olie van de maan kan halen. Ik gooi er weer een letterlijke quote in:’ We won’t have to put our servicemen and -women in harm’s way every time a tinhorn dictator in the region acts up. …. Now we can just nuke them back to the stone age’. En jullie daar in Europa denken maar dat Rumsfeld een botte zak is.

Wisten jullie overigens dat die rel over dat Ouwe en Nieuwe Europa veroorzaakt is door ‘onze’ Charles Groenhuijsen? Jaja, hij stelde de vraag die dat antwoord opleverde. Gefeliciteerd Charles: je hebt (weer ?) een rel op je naam staan šŸ˜‰

Het artikel wordt overigens nog grappiger. Het stelt dat als al die olie van de maan komt, er zo’n overmaat aan olie zal zijn op aarde, dat de olieprijzen kelderen en dat de wereldeconomie behoorlijk kan veranderen met ‘virtually free energy’. Het enige dat nog moet gebeuren is dat de VS een vloot ruimte-olietankers bouwt die naar de maan en terug kunnen voor minder energie dan ze ophalen. Gelukkig heeft de VS een voorsprong op de rest van de wereld omdat de VS al haar claim op de maan gelegd heeft door ooit haar vlag daar al te planten.

Om het een en ander af te ronden wordt opgemerkt dat het enige rare is dat als er olie op de maan is, er ook organisch leven geweest moet zijn………

Oh ja, hoe het blaadje heet? Ik moet even zoeken op de cover, maar in een hoekje stond nog: Weekly World News. Ik zal nog een columnpje besteden aan de interessante artikelen die ik in de rest van dit belanghebbende blad vond.

Later,

Jasper,
Uw Vliegende Radiowereldreporter,
die alle media in de gaten houdt voor BREAKING NEWS en die zich inhield bij het becommentariƫren van dit belangrijke nieuws, maar zich nu ff laat gaan: WAHAAHAHHAHHAAHAHAHAHAHAHAAAAAA!!!!!!

PS: Oh ja, nog een flauwe grap over de toestand van de wereld. Die is vreemd op dit moment. Denk er maar eens over na. De beste rapper is blank, de beste golfer is zwart, Frankrijk en de VS beschuldigen mekaar van arrogantie, en Duitsland is tegen iedere vorm van oorlog……..

PPS: Omdat ik toch tussen de natuurkundigen werk, heb ik het ff gecheckt voor de twijfelaars: met een neutron spectrometer kun je echt geen olie op de maan vinden.