De Donner- en andere publieke podcasts (78)

Jawel hoor, hij doet het weer! De stoffigste politicus steelt mijn hart weer. Eerder fietste de man tijdens de informatie van dit kabinet naar Hare Majesteit om voor de deur van het paleis een lakei vertwijfeld achter te laten met zijn omafiets. Nu geeft hij alle andere politici het nakijken door als eerste prominente politicus met een podcast te komen. Laten we het de Donnercast noemen, waarmee Piet Hein een tweede Toonderiaanse uitdrukking aan het Nederlands toevoegt. Godverdonner was natuurlijk de eerste. Misschien hoopt de christen Donner dat dat nu langzaam veranderd in PODverdonner.

De Donner- en andere publieke podcasts (78) Het is grappig om te zien hoe politici vertwijfeld een poging doen om via ‘moderne technieken’ in contact proberen te komen met ‘de gewone man’. Alsof die weet wat podcasting is. Maar eerlijk is eerlijk, het zijn wel weer de ouwe mannen die het voortouw nemen, en ik heb er vertrouwen in dat Donner – die erg verstandig rustig aan begint met één castje per week – het gewoon gaat volhouden. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Gerrit Zalm die een van de eerste politici was die aan een weblog begon, én volhield. Want dat is ook nog zo wat. Veel politici doen graag populair, maar na een verkiezingscampagne vergeten ze het vaak. Thom de Graaf, Maxiem Verhagen en Andre Rouvoet hielden het niet vol.

Het is ook leuk om te zien hoe ongemakkelijk politici zich op het internet voelen. Donner klonk alsof alsof hij de microfoon in zijn binnenzak had gestoken tijdens het fietsen, en ook Zalm’s eerste weblogs waren erg zoekend. Hoewel politici goede sprekers horen te zijn valt het verschil met de gemiddelde radiopresentator gelijk op. Veel euh’s, veel gestotter, en duidelijk voorgelezen teksten. Ja, dat is nog moeilijk in zo’n lulijzer spreken.

Dat geldt trouwens ook voor Peter van Heemst die in ‘met het oog op morgen’ ruiterlijk toegaf nauwelijks te weten wat een podcast was voordat hij eraan begon. “Handige jongens uit zijn campagneteam” kwamen met het idee. Oh ja, en Wouter Bos, die met veel bravoure op Radio 538 aankondigde de eerste politicus met een podcast te worden, heeft er nog al een paar, maar ook de zijne is vrijwel onopgemerkt na het Poddonneroffensief. Lijkt mij lullig, als je op internet ingehaald wordt door de meest archaïsche politicus van het land. Donner lijkt mij het type wiens favoriete muziek op 78 toerenplaten staat, terwijl Wouter Bos hip met Ruud de Wild mee probeert de DJ’en.

En dan nu iets anders: ik had ooit beloofd om nog het lijstje van links van podcasts van radiostations aan te vullen. Gaan we, na aangepraat schuldgevoel van de eerstgenoemde:

NPS Lijn 5
AVRO Andersmans Veren
AVRO De Sandwich
AVRO Schiffers.fm: interviews
AVRO Steenen Tijdperk
BNN United
BNN Storing
Weg met BNN
EO Andries
EO Bijbel open
EO Boekenwijzer
EO De Gouden greep
EO De Ochtenden
EO Deze week
EO Kerk in beweging
EO Man vrouw
EO Studiegenoten
EO Zaterdagavonduur
NCRV Buzz
NCRV Stand.nl
Kink Beatfreax: maar die link doet het al een tijdje niet.
Kink Toasted
KRO Dolce Vita
IKON Aanbidding.net
Radio 538 Dance Department: keurige Engelstalige samenvatting van een uur.
Radio 538 Evers Staat Op
Radio 538 RuuddeWild.nl
Radio 538 MiddenInDeNacht
Radio 538 Het beste van….: het beste van de bovenstaande en wat meer, beetje verwarrend door doublures.
RVU verzamelbak
RVU Vodcasts
Teleac/NOT Hoe? Zo!
TROS Radio Online
VPRO Vodcasts

Lachen trouwens dat de EO de meeste podcasts heeft. Jaja, net als Donner komen de podcasts weer uit onverwachte hoek.

En dan zijn er nog drie rare radiopodcasts omdat ze van radioprogramma’s van lang geleden zijn: Rinkeldekinkel: oude uitzendingen van Jeroen op 3FM en af en toe eentje van Q (de link wijst naar de site, want de link kreeg ik niet gecopieerd) Curry & van Inkel: gedigitaliseerde bandjes van ome Curry himself (weer een link naar de site) en daaruit de Minimixen van Ben Liebrand

Oh ja, en nog Minister Donner en Peter van Heemst, die eigenlijk eerder was, maar niemand kent de man buiten Rotterdam. Bovendien was hij zo blij als een kind dat wij hem eerder op onze site noemden, en dergelijke publiciteitsgeilheid straffen we onmiddellijk af hier.

Tot slot nog een verzoek aan alle radiomakers die ook aan de podcast gaan: Zet een duidelijke link naar je podcast op je website Podvernogwatenzo!

Het is heel leuk om te horen dat iemand een podcast heeft, maar je zoekt je op menige website (zoals die van 538 en de KRO) helemaal suf naar de daadwerkelijke link. Zo heeft de VPRO pech. Ik had ooit podcastlinks gevonden, maar ik kan hem niet meer terug vinden. En oh ja, het zou ook leuk zijn als je je mp3-tags een beetje fatsoenlijk maakt zodat mensen kunnen zien wat de podcast behelst, want dat laat ook vaak te wensen over. Tip van Jasper: Vul bij de artiestnaam je programmanaam in. En zo.

Enfin, blijf die links sturen, en ik blijf updates geven.

Vriendelijke groet uit Columbus, Ohio
Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

PS: Ik ga niet beginnen met uitleggen wat VODcasting is hoor. Dit is radio.nl, niet tv.nl. Iets voor JP Potter misschien?