Column Paul Winnubst: De toekomst van Radio – Wereldwijd of Dicht bij huis?

Hoeveel internetradio-stations zijn er inmiddels wereldwijd? En is dat serieuze business of pure hobby? En kan je op tegen het geweld van de streaming muziekaanbieders?

Column Paul Winnubst: De toekomst van Radio - Wereldwijd of Dicht bij huis? Deze vraag kwam op aan de hand van een discussie over de strategie van een radiostation: moet je nu mikken op wereldwijd of is een focus op de regio beter?

Het voorbeeld dat werd aangehaald is Radio Stad Den Haag: één van de bekende radiostations uit de Haagse regio.

Een aantal jaren geleden heeft het station gekozen voor alleen online. Voor de aantrekkelijkheid wordt ook live programma gemaakt. Het netwerk van het radiostation maakt het mogelijk dat bekende DJ’s, producers en artiesten de gang naar de studio in Zoetermeer goed kunnen vinden.

En met effect: het aantal luisteraars stijgt al jaren, met als verrassende component dat Radio Stad Den Haag internationaal een hele schare luisteraars heeft verzameld en beslist niet alleen Nederlanders die elders wonen, gezien de reacties.

Dus: is dat dan de strategie? Je webstation zo aantrekkelijk maken dat het wereldwijd aanslaat? Dan de affinity-banners erin en maar kijken wat er binnen rolt aan euro’s en dan de grote adverteerders. Zou het zo werken? Ja misschien wel, maar de bouw van een sec internetomgeving (dat wil zeggen de site maar zeker ook alle platforms en apps waar je je kunt aansluiten en waar je stream zichtbaar is), de promotie daarvan, de blijvende aantrekkelijkheid en de content die je daarnaast nog aanbiedt vergen best wat energie.

Als je een thema ‘zender’ bent is dat misschien goed te doen: binnen je thema en naast je artiesten-info kun je best een aantrekkelijk aanbod maken. Dat vraagt echter wel continu aandacht voor iets wat gedurende jaren en jaren opgebouwd moet worden.

Daarom ben ik ook erg benieuwd naar de strategie van Kink (let op: ‘FM’ is er al even af), dat zelfs een nieuwe eigen plek in Hilversum heeft gehuurd. Immers: de kosten gaan hier zeer voor de baat uit. Jarenlang investeren voordat je break-even draait is een kostbare zaak. Of je hebt een investeerder met diepe zakken of de investeerder heeft een ander doel, zoals bij Sublime.

Er zijn meer initiatieven die nog op de markt willen komen, die praten over landelijke dekking via DAB+, en zelfs al investeerders hebben aangelijnd. Ook daar geldt: wat is het verdienmodel en: focus je je wereldwijd? Op Nederland? Op een bepaalde regio? Op een bepaald thema? Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan Traffic Radio.

Het kan overigens ook anders. Zo is bijvoorbeeld de strategie van Arrow erop gericht binnen de eigen muzieksegmenten meer verschillende soorten content aan te bieden. Kijk maar eens (met je mobiel) op Arrow.tv. Daar vind je de rock versie van Arrow maar dan in beeld. En voor de financiering is onder andere gebruik gemaakt van crowdfunding: er was blijkbaar belangstelling voor deze strategie.

Kan het dan ook klein, vanuit een niche of vanuit een regio? Zijn er kansen voor community radio? Voor streekomroep? En dan niet geredeneerd vanuit de bijdrage van gemeenten, maar gebaseerd op draagvlak. Zeer populair in bijvoorbeeld de Verenigde Staten als nadrukkelijk alternatief van de (niche-) muziekstations en de commerciële ketens. Met veel luisteraars die content op journalistiek niveau gepresenteerd krijgen direct gerelateerd aan het soort station, bijvoorbeeld Campus.

Zo specifiek kun je je daar wel iets bij voorstellen, maar hoe ziet dat er hier uit? Is dat wellicht het model van de WOS in het Westland, het station dat regelmatig in de prijzen valt met zijn programma’s? Zeker, maar het Westland is een duidelijk aaneengesloten regio met een omroep die al decennialang consequent is opgebouwd.

Als je morgen wil starten: gaat dat lukken in een model dicht op een stad of op een regio? Kun je iets op mediagebied uitbouwen met muziek en lokale informatie als basis? Ook hier ja: dat kan zeker. Alleen is het aantal randvoorwaarden waaraan je moet voldoen in de tijd gezien alleen maar toegenomen.

Daarentegen is de techniek veel laagdrempeliger geworden. De denkrichting is die van het inzetten van je content rondom verschillende kanalen die je vervolgens promoot. Eén voor een. En content test op aantrekkelijkheid via social media, zonder je te laten afleiden van het (journalistieke) product. Dat kost geld. Ja. Óf een heel betrokken groep medewerkers. Verschillende lokale omroepen bewijzen dag in dag uit dat het kan. Ook nu het media-aanbod totaal anders is dan 10 of 20 jaar geleden.

Het is ook de adoptie van het gevoel om steeds naar buiten te blijven kijken en slim in te spelen op nieuwe technieken, in samenwerking met bijvoorbeeld studenten in de buurt.

Het werkt echter alleen als de strategie voor iedereen helder is: wat is de punt op horizon? Wat willen we zijn voor wie. Of misschien juist wel: wat willen we vooral niet zijn? In die gezamenlijkheid kunnen nog steeds, elke dag, mooie dingen ontstaan. Succes!

Paul Winnubst
Oud-directeur/eigenaar Hofstad Radio en teamlid Stichting Haags Radio Erfgoed.
Foto: Pixabay