Engelse Channel 4 wil radio activiteiten uitbreiden

Het Engelse commerciële televisiestation Channel 4 wil haar radio activiteiten verder gaan uitbreiden. Volgens de Engelse krant ‘The Guardian’ wil Channel 4 mee gaan doen aan de race voor het nieuwe landelijke Digital Audio Broadcasting (DAB) multiplex in het Verenigd Koninkrijk die later dit jaar verdeeld zal gaan worden.

Engelse Channel 4 wil radio activiteiten uitbreiden Mocht Channel 4 de licentie binnen weten te halen, dan wil het een verschillend aantal radiostations gaan starten via het nieuwe Multiplex. Daarbij moet gedacht worden aan zowel praat als muziekstations die op enige wijze verbonden zullen zijn aan de televisiestations van Channel 4. Naast eigen stations zal Channel 4 ook ruimte ter beschikking stellen aan stations van andere bedrijven.

Het DAB-netwerk in het Verenigd Koninkrijk is opgebouwd uit twee landelijke multiplexen (voor de landelijke stations) en een flink aantal regionale en lokale multiplexen (voor de lokale stations). Het probleem is dat momenteel teveel stations in het Verenigd Koninkrijk uitzenden via DAB en daardoor de multiplexen overvol zitten. Door de capaciteit uit te breiden wil mediawaakhond Ofcom meer ruimte creëren voor radiostations via DAB.

Het is dan ook de bedoeling dat in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 74 stations te ontvangen zullen zijn via DAB. In de hoofdstad Londen ligt dit aantal momenteel op 54.

Momenteel worden alleen de blokken 11B tot en met 12D gebruikt, maar Ofcom wil nu ook de blokken 10A, B, C, D en 11A gaan gebruiken. Eén van deze blokken zal ingezet gaan worden als tweede landelijke multiplex voor commerciële stations. En daarmee zal er concurrentie komen voor ‘Digital One’ dat momenteel het enige landelijke multiplex voor commerciële radiostations in het Verenigd Koninkrijk. En vooral Digital One is dan ook niet blij met de komst voor een tweede landelijk multiplex voor commerciële stations.

Digital One, dat eigendom is van GCap Media, heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het zenderpark dat nodig is voor DAB en doet dat nog steeds. Doordat Ofcom nu een nieuw landelijk multiplex in de lucht wil brengen raakt Digital One haar monopoliepositie kwijt op het gebied van DAB voor commerciële radio. Volgens het bedrijf wordt het daardoor zo goed als onmogelijk om de forse investeringen terug te verdienen. GCap heeft dan ook aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen Ofcom.

Ondertussen gaat Channel 4 gewoon door met het opstellen van plannen voor het nieuwe multiplex. Inmiddels is Nathalie Schwarz, voormalig hoofd strategie en ontwikkeling van Capital Radio, aangetrokken om de kar te trekken. Overigens is Channel 4 momenteel al deels eigenaar van een DAB station. Vorig jaar maart verwierf het namelijk een aandeel in het station ‘Oneword’, een station gevuld met programma’s over boeken, comedy en drama. [RS/Radio.NL]