Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Digitale radio Oostenrijk ‘onderontwikkeld’

Digitale radio is in Oostenrijk nog steeds onderontwikkeld. Dit concludeert Alfred Grinschgl, leider van de Oostenrijkse media- en telecomregulator RTR, tijdens een symposium in Wenen. Desondanks zal het nog tientallen jaren duren voordat de analoge uitzendingen via FM beëindigd zullen worden en radio alleen nog digitaal, zoals via Digital Audio broadcasting (DAB), te ontvangen zullen zijn, zo meldt het persbureau APA.

‘Het einde van het FM tijdperk is vermoedelijk veel te vroeg ingeluid’, meent Grinschgl. Want terwijl in Oostenrijk, net als in Nederland, hard gewerkt wordt aan de uitrol van digitale ethertelevisie (DVB-T), vorderen de ontwikkelingen rondom digitale radio maar langzaam. Nog steeds is onduidelijk of en wanneer DAB uitgerold zal gaan worden in Oostenrijk. Momenteel test de publieke omroep ORF wel al met DAB in de omgeving van Wenen en Innsbruck.

Desondanks is de RTR, alsmede KommAustria (mediatak van de RTR), zich ervan bewust dat de ontwikkelingen omtrent FM ten einde is. Verbeteringen zijn nauwelijks meer mogelijk. Invoering van digitale radio zou ervoor kunnen zorgen dat met name de commerciële radiostations in Oostenrijk dezelfde mogelijkheden krijgen als de publieke radiostations van de ORF. Momenteel is het nog zo dat de ORF verreweg de beste frequenties in handen heeft en de commerciële radiostations het moeten doen met de ‘restfrequenties’. Dit leidt ertoe dat de ORF op radiogebied nog altijd oppermachtig is met een marktaandeel van 79%. [RS/Radio.NL]