Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland blaast DAB nieuw leven in

Als het aan de Duitse overheden ligt, dan wordt Digital Audio Broadcasting (DAB) alsnog een succes. Om dit te realiseren krijgt Duitsland een landelijk multiplex, waarop in DAB+ of DMB 10 tot 15 stations kunnen gaan uitzenden. Daarnaast zullen er in elke deelstaat nog twee a drie regionale multiplexen komen, voor de regionale en lokale radiostations.

Duitsland blaast DAB nieuw leven in Net als in Nederland is DAB ook in Duitsland nog altijd niet of nauwelijks van de grond gekomen. De afgelopen jaren zijn vele commerciële radiostations al gestopt met uitzenden via DAB, terwijl in sommige regio’s zelfs de publieke radiostations niet eens ‘digitaal’ te ontvangen zijn.

Om DAB nieuw leven in te blazen zijn de 16 regionale mediaraden van Duitsland met een reddingsplan gekomen. Zo zal er een landelijk multiplex komen waarop 10 tot 15 radiostations kunnen gaan uitzenden. Ongeveer een derde van de capaciteit zal beschikbaar worden gesteld aan de publieke radiostations. Hierop zullen onder meer de twee landelijke radiostations Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur gaan uitzenden. De resterende capaciteit op het multiplex zal beschikbaar worden gesteld aan commerciële radio. Hierdoor zal Duitsland voor het eerst landelijke commerciële radio via de ether krijgen.

Om voldoende radiostations kwijt te kunnen op een multiplex, zal worden gekozen voor de nieuwe standaard DAB+ en Digital Media Broadcasting (DMB). DAB+ maakt gebruik van de nieuwere MP4 technologie in combinatie met het AAC+ codec, waardoor slechts een derde van de capaciteit benodigd is van de traditionele DAB, dat gebruik maakt van MP2.

Naast een landelijk multiplex, zal elke deelstaat ook nog twee of drie multiplexen voor regionale en lokale radiostations krijgen. Hierdoor zullen in elke regio in totaal 30 tot 40 radiostations (landelijk, regionaal en lokaal) te ontvangen zijn. De regionale publieke omroepen krijgen op deze regionale multiplexen ruimte voor tenminste zes radiostations. Naast de reguliere vijf publieke radiostations per regio, die momenteel al via de ether te ontvangen zijn, zullen zij ook met een digitaal station komen.

In sommige regio’s hebben de publieke radiostations al speciale digitale radiostations via DAB. Zo heeft de Westdeutsche Rundfunk al Eins Live Digi en WDR 2 Klassik, de Norddeutsche Rundfunk al NDR 2 Plus en NDR Musik Plus en de Bayerische Rundfunk al Bayern Plus en On3 Radio. In al deze gevallen zijn niet alle reguliere publieke stations via DAB te ontvangen.

Wanneer de hele operatie afgerond moet zijn is nog niet bekend. De Bundesnetzagentur voor elektriciteit, gas, telecommunicatie, post en spoorwegen, moet eerst nog een frequentieplan opstellen. [RS/Radio.NL]