Noorse publieke omroep haalt radiostation van FM

De Noorse publieke omroep NRK staakt vandaag (1 juli) de uitzendingen van één van haar radiostations op FM. Het betreft hier NRK Klassisk dat slechts in delen van Noorwegen op FM te ontvangen is. Het klassieke radiostation is hierdoor nog uitsluitend via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen.

NRK Klassisk bestaat al sinds 1995. Sindsdien is het klassieke station in 13 grote steden, waaronder Oslo, Hamar, Stavanger, Bergen en Trondheim, op FM te ontvangen. Met deze etherfrequenties bereikte NRK Klassisk slechts 30% van de Noorse bevolking. Om meer luisteraars te kunnen bereiken zendt het station ook uit via DAB, dat momenteel 80% van Noorwegen dekt.

Om digitale radio te bevorderen heeft de NRK besloten om de uitzendingen van NRK Klassisk op FM te staken. Afgelopen najaar gaf de Noorse overheid al groen licht voor deze actie. Met ingang van vandaag (1 juli) is NRK Klassisk in de ether uitsluitend nog via DAB te ontvangen. De vrijgekomen FM-frequenties zullen in de toekomst ingezet gaan worden voor lokale radiostations.

De NRK gebruikt voor DAB overigens nog de traditionele MP2-standaard. En omdat Noorwegen geen landelijk DAB-multiplex heeft, varieert de uitzendkwaliteit van NRK Klassisk van 160 tot 192 kbps. [RS/Radio.NL]