Subsidie DAB Duitse publieke radio geweigerd

De kans dat Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland door een ’herstart’ alsnog van de grond komt, is vrijwel nihil geworden. Nadat eerder de commerciele radiostations al lieten weten niet meer te willen investeren in DAB, lijken ook de publieke radiostations af te gaan haken. Afgelopen week werd namelijk bekend dat het subisdieverzoek van de publieke omroepen voor DAB is afgwezen.

Subsidie DAB Duitse publieke radio geweigerd In maart van dit jaar werd bekend dat de Duitse overheden DAB nieuw leven in wilden blazen. Daarbij zou Duitsland een landelijk multiplex krijgen, waarop in DAB+ of DMB 10 tot 15 stations kunnen gaan uitzenden. Daarnaast zouden er in elke deelstaat nog twee tot drie regionale multiplexen komen, voor de regionale en lokale radiostations.

Eind juni werd echter bekend dat de Duitse commerciële stations niet van plan zijn om verder te investeren. Volgens de VPRT, dat een groot deel van de commerciële radiostations in Duitsland vertegenwoordigd, vergt het uitzenden via DAB te hoge investeringen, waarvan het nog maar sterk de vraag is of die ooit terugverdiend zullen worden. De VPRT is namelijk nogal sceptisch over het mogelijke succes van DAB.

Inmiddels is de kans dat DAB van de grond gaat komen in Duitsland kleiner dan ooit. De publieke radiostations dreigen namelijk ook af te haken. Afgelopen week werd bekend dat de KEF de subsidieaanvraag van in totaal 42 miljoen euro van de landelijke en regionale publieke stations voor de herstart van DAB heeft afgewezen. De KEF is een commissie dat de financiën van de publieke omroepen toetst, het kijk- en luistergeld bepaalt, evenals subsidies toekent.

Volgens de KEF is de subsidieaanvraag afgewezen wegens het ‘gebrek aan succes’ van DAB. De afgelopen jaren zijn er al tientallen miljoenen euro’s aan subsidie verleend aan de publieke omroep voor het uitzenden via DAB, maar desondanks luisteraren er nauwelijks mensen via dit platform naar de radio. Nu de commerciële stations hebben aangekondigd niet in DAB te willen investeren, acht de KEF de kans klein dat DAB van de grond gaat komen in Duitsland. [RS/Radio.NL]