Engelse Christelijke zender gaat landelijk via DAB

De religieuze zender Premier Christian Radio is sinds deze week in bijna het gehele Verenigd Koninkrijk via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen. De afgelopen maand heeft de zender succesvol geld ingezameld bij luisteraars om de uitzendkosten via het landelijke multiplex van Digital One te kunnen betalen. De afgelopen weken wist Premier een bedrag van ruim 715.000 euro bij elkaar te sprokkelen.

Premier Christian Radio, dat dit jaar haar 15e verjaardag viert, was tot voor kort alleen via drie middengolffrequenties in de regio Londen, via DAB in de regio Londen, alsmede via digitale kabel en satelliet te ontvangen. Het station richt zich op de Christelijke gemeenschap en brengt een vergelijkbaar programma als GrootNieuwsRadio in Nederland.

Al enkele jaren was het de wens van Premier om landelijk via DAB uit te kunnen zenden. In 2007 was het station al opgenomen in de zenderlijst van National Grid Wireless voor het tweede landelijke multiplex voor commerciële radio. Uiteindelijk werd de licentie voor dit multiplex toegewezen aan de 4 Digital Group, dat eveneens meedeed aan de verdeling. Tot op heden is dit multiplex nog niet in gebruik. Eind vorig jaar besloot Channel 4, eigenaar van de 4 Digital Group, namelijk om zich terug te trekken.

Sinds deze week is Premier Christian Radio via het landelijke multiplex van Digital One te ontvangen. Het station vergezelt hiermee stations als Talksport, Classic FM en Absolute Radio. Daarnaast zijn ook de legerzender BFBS, Amazing Radio, Planet Rock en Fun Kids te ontvangen via dit multiplex. Laatstgenoemde zender zendt echter op tijdelijke basis uit via dit multiplex en zal volgende maand weer verdwijnen.

Om het heugelijke feit te vieren dat Premier nu landelijk via DAB te ontvangen is, zullen de kerkklokken in het gehele land deze week extra luiden. [RS/Radio.NL]