Britse overheid zet vaart achter migratie digitale radio

De Britse overheid zet vaart achter de migratie van analoge radio naar digitale radio. Het Lagerhuis, de belangrijkste kamer van het Britse parlement, heeft afgelopen week ingestemd met een nieuwe wet, waarmee de overgang kan worden aangestuurd. Deze ‘Digital Economy Bill’ moet zowel radiostations, als luisteraars en fabrikanten van ontvangers meer duidelijkheid geven over de toekomst.

Britse overheid zet vaart achter migratie digitale radio In de nieuwe wet zijn zes secties opgenomen die over radio gaan. Zo kan de Britse overheid eindelijk een officiële afschakeldatum voor analoge frequenties vaststellen, al zit dit er voorlopig nog niet in. Eerder werd in het rapport ‘Digital Britain’, dat de basis vormde voor de nieuwe wet, nog gesteld dat er pas een datum wordt vastgesteld als 90% van de Britse bevolking digitaal naar de radio kan luisteren en het aandeel van digitaal luisteren de 50% gepasseerd is. Momenteel vindt 20% van de totale luistertijd plaats via digitale platformen als DAB, internet of digitale kabel. De overheid heeft besloten zich hieraan te houden.

Om radiostations te stimuleren via DAB te gaan uitzenden, wordt de procedure voor het verlengen van licenties versoepeld. Tot nu toe werden de FM- en AM-licenties van lokale stations die ook via DAB in hun verzorgingsgebied zijn te ontvangen stilzwijgend verlengd door mediawaakhond Ofcom. Deze regeling zal nu ook voor landelijke commerciële stations gelden. En dat is koren op de molen voor Global Radio, die hierdoor zo goed als zeker het landelijke FM-kavel van Classic FM behoudt.

Om lokale radiostations de ruimte te geven om over te schakelen naar digitaal, wordt de regelgeving voor deze stations versoepeld. Voor kleine lokale stations wordt het verplichte aantal uren aan lokale programma’s verminderd. Ofcom krijgt meer bevoegdheden om lokale DAB-multiplexen opnieuw in te delen en het bereik van het landelijke multiplex voor commerciële radio (Digital One) te vergroten. Ook wordt het mogelijk om licenties voor DAB-multiplexen langer te verlengen.

De Digital Economy Bill betreft overigens niet alleen regels omtrent digitale radio. De wet moet ook het illegaal delen van bestanden op internet tegen te gaan. Zo wordt het onder andere mogelijk dat personen die auteursrechtelijk beschermd materiaal uitwisselen na twee waarschuwingen van het internet afgesloten kunnen worden. Het Hogerhuis moet de nieuwe Digital Economy Bill nog wel goedkeuren, maar dit zou slechts een formaliteit zijn. [RS/Radio.NL]