Australië: DAB+ nu ook in Canberra

Na Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide zijn nu ook de eerste radiostations in Canberra via digitale etherradio te ontvangen. Vorige week zijn tien stations in de Australische hoofdstad gestart met uitzenden via DAB+. Het gaat hier om een test van een jaar.

Australië: DAB+ nu ook in Canberra Momenteel zijn de radiostations 2CA, 2CC, Mix 106.3, 104.7 Hit Music, SBS Radio 1, SBS Radio 2, alsmede de digitale themakanalen Radar Radio, Mix Plus, my Canberra Digital en Hot Country Canberra Digital te ontvangen via blok 10B. Alle stations zenden uit met een bitrate van 64 kbps.
Binnenkort zullen ook de themakanalen SBS Pop Asia en SBS Chill worden toegevoegd. Vanwege het gebrek aan financiële middelen zijn de publieke radiostations van ABC (nog) niet te ontvangen.

Canberra is de eerste stad met minder dan één miljoen inwoners waar DAB+ te ontvangen is. Binnenkort volgt waarschijnlijk ook Darwin. Daarnaast wordt gekeken of er ook draagvlak is om DAB+ uit te rollen in Townsville en Hobart. Vooralsnog gaat het in al deze gevallen om testuitzendingen. Dit in tegenstelling tot de vijf grote steden, waar de reguliere uitzendingen al gestart zijn.

In mei 2009 zijn de commerciële radiostations in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide officieel gestart met uitzenden via DAB+. In juli volgden ook de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS met hun stations. Het aantal beschikbare stations verschilt per radiomarkt. Zo zijn er in Sydney 43 stations digitaal te ontvangen, terwijl dit er in Adelaide ‘slechts’ 31 zijn.

Naast de reguliere stations die al via FM en AM te ontvangen zijn, zijn er in elke stad ongeveer 18 digitale themakanalen te ontvangen. Dit zijn onder meer Choose the Hits, Radar Radio, Classic Hits Plus, Koffee, Novanation, Sky Sports Radio 2 en Hot Country. Daarnaast verschijnen er regelmatig tijdelijke evenementenkanalen zoals Pink Radio, Bird Radio en Radio Gaga. Sinds deze maand is de comedyzender Barry te beluisteren via DAB+. [RS/Radio.NL]