Australische DAB-stations vrijgesteld van muziekquota

Digitale radiostations in Australië hoeven geen muziek uit eigen land te draaien. Mediaregulator ACMA heeft besloten dat radiostations die uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB) vrijgesteld worden van het verplichte percentage aan muziek uit het land ‘from down under’.

Australische DAB-stations vrijgesteld van muziekquota Momenteel zijn Australische muziekstations op FM verplicht om 25% aan muziek van Australische artiesten te draaien. Aanvankelijk gold deze regelgeving ook voor DAB-stations, maar hier is nu een einde aan gekomen. Ook het verplichte aantal uren aan lokale content is voorlopig komen te vervallen. De ACMA hoopt op deze manier de ontwikkeling van digitale radio te bevorderen.

In mei 2009 zijn de commerciële radiostations in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide officieel gestart met uitzenden via DAB+. In juli volgden ook de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS met hun stations. Het aantal beschikbare stations verschilt per radiomarkt. Zo zijn er in Sydney 43 stations digitaal te ontvangen, terwijl dit er in Adelaide ‘slechts’ 31 zijn.

Naast de reguliere stations die al via FM en AM te ontvangen zijn, zijn er in elke stad ongeveer 18 digitale themakanalen te ontvangen. Dit zijn onder meer Choose the Hits, Radar Radio, Classic Hits Plus, Koffee, Novanation, Sky Sports Radio 2 en Hot Country. Daarnaast verschijnen er regelmatig tijdelijke evenementenkanalen zoals Pink Radio, Bird Radio en Radio Gaga. [RS/Radio.NL]