Noorwegen: Meer commerciële radio via DAB

In Noorwegen zijn binnenkort meer commerciële radiostations via Digital Audio Broadcasting (DAB) te beluisteren. Momenteel is de landelijke commerciële zender P4 het enige commerciële station op dit platform, maar vanaf half juli komen hier het landelijke station Radio Norge en de lokale stations Radio 1 Hits, NRJ en P5 bij.

Noorwegen: Meer commerciële radio via DAB Momenteel zijn Radio 1 Hits, NRJ en P5 elk met een lokale editie in grote steden als Oslo, Bergen, Stavanger en Trondheim via FM te beluisteren. Door via DAB te gaan uitzenden zullen deze stations in 80% van Noorwegen te ontvangen zijn. Onduidelijk is nog welke editie er via DAB wordt doorgegeven. Ook is nog niet bekend of in DAB+ of in de normale DAB-standaard gaat worden uitgezonden.

Voor het uitzenden via DAB heeft de Noorse mediaregulator tijdelijke licenties afgegeven. Definitieve licenties kunnen nog niet worden uitgegeven, omdat de plannen met betrekking tot digitale radio nog besproken moeten worden in het parlement. Volgens de mediaregulator is dit echter een formaliteit en staat er niets in de weg om de licenties over een jaar te verlengen of om te zetten naar definitieve licenties.

Door de toevoeging van de commerciële stations stijgt het aantal radiostations via DAB in Noorwegen naar 18. Noorwegen heeft momenteel één landelijk multiplex en zeven regionale multiplexen. Op de regionale multiplexen zijn momenteel uitsluitend publieke radiostations te ontvangen. Er zijn ook plannen om in de toekomst meer ruimte te creëren voor commerciële stations op deze multiplexen. [RS/Radio.NL]