Duitsland: SWR Info gestart via DAB

Inwoners van Zuidwest-Duitsland hebben er nieuwe nieuwszender bij. Maandag 11 januari is de SWR gestart met SWR Info. Het station vervangt SWR Contra en is te ontvangen via Digital Audio Broadcasting (DAB). SWR Info brengt 24 uur per dag het laatste nieuws. Binnen een kwartier worden de luisteraars bijgepraat over de toestand in de wereld.

Duitsland: SWR Info gestart via DAB Met SWR Info wil de SüdWestRundfunk zich meer gaan richten op de kerntaken: het informeren van luisteraars. Weliswaar was SWR Contra, dat sinds 2002 uitzond, een informatiezender, maar het bracht geen ‘rollend nieuws’.

Luisteraars van SWR Info worden het grootste deel van de dag binnen 15 minuten bijgepraat over het laatste nieuws. Het betreft hier zowel nieuws van dichtbij als ver weg, economie, lifestyle, milieu, auto, gezondheid en huis en tuin. Maar ook diverse sportwedstrijden zijn via SWR Info te beluisteren, alsmede belangrijke politieke debatten en bijzondere kerkdiensten. Bovendien wordt ’s avonds de ‘Tagesschau’ (het journaal) van de ARD uitgezonden. Updates met weer en verkeer completeren het programma van SWR Info. ’s Nachts wordt de ARD Infonacht uitgezonden.

SWR Info is in de deelstaten Rijnland-Palts en Badem-Württemberg in DAB+ te ontvangen, alsmede via kabel en internet. Daarnaast is het station in Stuttgart via 91.5 FM te ontvangen. In tegenstelling tot voorganger SWR Contra is SWR Info niet via de middengolf te beluisteren. Eind 2011 heeft de SWR al zijn AM-zenders uitgeschakeld.

Saarland
Afgelopen week heeft de Saarländischer Rundfunk (SR) zijn DAB netwerk uitgeschakeld. De afgelopen jaren werd uitgezonden via kanaal 8DB, nu is dit kanaal 9A. SR 1 Europawelle, SR 2 KulturRadio en SR 3 Saarlandwelle zijn in nog steeds in de oude MP2-standaard te beluisteren met een bitrate van 192 kbps. Antenne Saar en Unser Ding zenden uit in DAB+ met een bitrate van respectievelijk 64 kbps en 96 kbps.

Overigens is nog onduidelijk wat er met kanaal 8B gaat gebeuren. Hierop zijn overigens nog steeds alle programma’s van de SR te ontvangen, alsmede de commerciële zender Radio Salü. [RS/Radio.NL]