Duitsland: 2e landelijk DAB-net mogelijk in 2013

In Duitsland gaat mogelijk begin 2013 een tweede landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) de lucht in. Aanvankelijk waren er plannen om deze al voor de Internationale Funkausstellung (IFA) 2012 in september in de lucht te brengen, maar dit was planningstechnisch niet haalbaar. Nu nemen de plannen voor het tweede net echter concretere vormen aan.

In een interview met Meinungsbarometer Digitaler Rundfunk heeft Gerd Bauer van de Direktorenkonferenz der Landesmedienanstalten (DLM), waarin alle 13 regionale mediaraden van Duitsland vertegenwoordigd zijn, bevestigd dat er plannen zijn voor een tweede landelijke multiplex: ”De regionale mediaraden hebben groen licht gegeven voor een tweede multiplex. In maart 2012 gaf de DLM al aan voorstander te zijn van een tweede multiplex, omdat dit het bestaande aanbod uitbreidt en verrijkt.”

Het is de bedoeling dat de tweede multiplex, met uitsluitend commerciële partijen, begin 2013 de lucht in gaat. Uitgezonden gaat worden op drie verschillende frequenties. Eigenlijk was het de bedoeling dat de tweede multiplex nog voor de IFA in september van start zou zijn gegaan, maar dit is qua tijd niet mogelijk. De Bundesnetzagentur moet de frequenties namelijk nog vrijgeven. Daarna moet een exploitant voor de multiplex gevonden worden en capaciteit verdeeld worden aan uitzendende partijen.

Landelijk multiplex
Sinds 1 augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Inmiddels zijn 14 publieke en commerciële radiostations, samen met een aantal themakanalen, in bijna alle grote steden te ontvangen. Uitgezonden wordt op kanaal 5C.

Eind maart werd bekend dat zenderexploitant Media Broadcast de dekking van de landelijke multiplex gaat uitbreiden met nog eens 18 zenders. In april werd door de inschakeling van Braunschweig-Brotzem, Ulm en Heilbronn fase 1 al afgerond. Afgelopen vrijdag werden ook de zenders Bielefeld en Osnabrück in gebruik genomen, waardoor ontvangst in beide steden en op de A1 (Ruhrgebied – Bremen) en delen van de A2 (Ruhrgebied – Hannover) mogelijk wordt. Hiermee is fase 2 nu ook afgerond.

Begin juni gaan de zenders Baden-Baden, Fulda, Gießen-Dünsberg en Pforzheim aan, zo laat Media Broadcast in een persbericht weten.

Hessen
Binnenkort wordt ook het regionale aanbod in Hessen uitgebreid. Momenteel zenden in het Rhein-Main gebied op kanaal 12C al Hit Radio FFH, Harmony FM en AbsolutRelax uit. In juni wordt de kinderzender Radio Teddy toegevoegd. Daarnaast gaat de schlagerzender Antenne 50Plus binnenkort van start met testuitzendingen via deze multiplex. Radyo Turk en Radio Fortuna daarentegen hebben hun aanvraag ingetrokken. [RS/Radio.NL]