Mediaraad NRW schrijft capaciteit uit voor DAB+

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen komt er eindelijk meer ruimte beschikbaar voor commerciële radio. Vooralsnog niet via FM, maar via Digital Audio Broadcasting (DAB). De regionale mediaraad LFM heeft capaciteit beschikbaar gesteld voor ongeveer vijf radiostations in DAB+. Het gaat om een pilot die tot eind juli 2014 loopt. Daarna worden pas definitieve licenties uitgegeven.

Mediaraad NRW schrijft capaciteit uit voor DAB+ Noordrijn-Westfalen (NRW) blijft een vreemd in de bijt als het om radio gaat. De dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland heeft namelijk de minste keuze op de radio.

Het zijn voornamelijk publieke stations (zes van de WDR, Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur) die er op FM te ontvangen zijn.

NRW telt ruim 40 lokale commerciële radiostations, voor bijna elke stad of gemeente één, maar deze zijn allemaal aangesloten bij Radio NRW. Alleen in de randgebieden van de deelstaat zijn commerciële stations uit andere deelstaten te ontvangen.

Sinds 2010 is er sprake van de komst van een eventuele tweede commerciële zender in NRW, nadat tijdens een frequentieschaakspel een aantal kleine restfrequenties beschikbaar kwamen. Maar nog steeds zijn deze frequenties niet verdeeld. Daarnaast is de WDR van mening dat men aan ruim 100 FM-frequenties nog niet genoeg heeft en claimt men de restfrequentie 89.9 FM in Keulen voor Funkhaus Europa, zo meldde Radioszene recent.

Toch kunnen inwoners van NRW binnenkort meer commerciële radiostations ontvangen, alleen hebben ze hier wel een nieuwe radio voor nodig. De regionale mediaraad heeft namelijk capaciteit uitgeschreven voor ongeveer vijf radiostations in DAB+. Het gaat hier overigens om een pilot die tot eind juli 2014 duurt.

Uitgezonden mag gaan worden op kanaal 11D, waarop de WDR ook gaat uitzenden. Momenteel zendt de regionale publieke omroep samen met Domradio nog uit op kanaal 12D. De WDR gaat de gezamenlijke multiplex ook exploiteren. Vanaf 1 augustus 2014 krijgen commerciële radiostations de beschikking over een eigen multiplex op kanaal 9A. Dan pas zullen er definitieve licenties verdeeld worden.

Absolut Relax en Schwarzwaldradio
Sinds 6 april zendt de commerciële zender AbsolutRelax ook in DAB+ uit in Hessen. De softpopzender zendt uit in het Rhein-Main gebied op kanaal 12C, waarop ook HitRadio FFH en zusterstation Harmony FM uitzenden. In maart startte Absolut Relax al met uitzenden in DAB+ in Beieren.

Vanaf 6 mei is de oldieszender Schwarzwaldradio in delen van Baden-Württemberg in DAB+ te ontvangen. Het zusterstation van Hitradio Ohr is dan te ontvangen in onder meer Heidelberg, Heilbronn, Karlsruhe, Stuttgart, Ulm, Freiburg en het Zwarte Woud op kanaal 11B. Momenteel is Schwarzwaldradio alleen via de kabel te ontvangen en in het Kinzigtal in de ether op 93.0 FM. [RS/Radio.NL]