Ierland gestart met testuitzendingen DAB+

In Ierland is onlangs een test gestart met uitzenden in DAB+. Sinds juli zijn in Dublin, Cork en Limerick een aantal stations in deze moderne versie van Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen. Vooralsnog gaat het om een test van ongeveer een jaar.

In Ierland zijn uitzendingen in DAB pas sinds 2006 te ontvangen. De publieke omroep RTÉ greep zijn 80e verjaardag aan om te gaan testen met DAB. In december zijn de testuitzendingen omgezet in definitieve uitzendingen en zijn 10 radiostations te ontvangen in de regio’s Dublin, Cork en Limerick. Op kanaal 12C zijn nu onder meer Radio 1, 2FM, Lyric FM, Raidió na Gaeltachta, 2XM, Junior/Chill en Choice te ontvangen.

Commerciële radiostations zijn er nog nauwelijks via DAB te ontvangen. Dit komt onder meer doordat er nog geen definitieve licenties zijn uitgegeven voor commerciële stations. De afgelopen jaren waren commerciële stations dan ook uitsluitend op testbasis in de regio’s Dublin en Cork te ontvangen.

Alle uitzendingen in Ierland vonden tot nu toe plaats in de verouderde MP2-standaard. Sinds juli van dit jaar wordt er echter ook getest in DAB+. DB Digital Broadcasting heeft in Dublin, Cork en Limerick een multiplex in de lucht gebracht waarop drie radiostations in zowel de oude DAB-standaard als in DAB+ uitzenden. De deelnemende radiostations zijn All80’s, de christelijke zender UCB Ireland en de Ierse popzender Raidió Rí-Rá. In oktober worden er nog drie radiostations toegevoegd.

Het doel van de testuitzendingen is om te kijken hoe de ontvangst van zowel DAB als DAB+ binnen als buitenshuis is, alsmede de ontvangstverschillen tussen DAB en DAB+. Daarnaast worden er diverse technieken voor het uitzenden van tekst, plaatjes en EPG getest. De testuitzendingen zijn in de drie grote steden te ontvangen op kanaal 12A.

De Ierse overheid is van plan om binnen twee jaar capaciteit voor een landelijke multiplex voor commerciële radiostations te gaan verdelen. Momenteel zijn er in het land 238.000 DAB-ontvangers verkocht. Ierland telt ruim vier miljoen inwoners. [RS/Radio.NL]