Jeroen Krabbé speelt neef Vincent van Gogh in serie

Jeroen Krabbé speelt een van de hoofdrollen in de serie Een Huis voor Vincent. De acteur gaat de rol van Vincent Willem vertolken, de neef van Vincent van Gogh.

Jeroen Krabbé speelt een van de hoofdrollen in de EO-serie Een Huis voor Vincent. De acteur gaat de rol van Vincent Willem vertolken, de neef van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. De vierdelige serie wordt vanaf januari uitgezonden.

Krabbé, die zelf niet onverdienstelijk schildert, ergert zich vaak aan de manier waarop acteurs een schilder spelen. “Vaak wordt het penseel vastgehouden alsof het een potlood is”, zegt hij dinsdag in het AD. “Ook wordt er niet goed gekeken door de vertolker en mankeert er ook van alles aan het palet.”

De acteur wil zijn collega Barry Atsma, die de rol van Vincent van Gogh gaat spelen, graag helpen. “Barry en ik hebben ongeveer evenveel speeltijd. Er zal dus in de film ook geschilderd moeten worden. Als Barry wil, geef ik hem enkele suggesties over hoe een schilder te werk gaat.”

Regisseur Pim van Hoeve heeft de 67-jarige Krabbé al in zijn schildersatelier opgezocht. “Ik heb hem ook laten zien hoe een schilder werkt, denkt en kijkt. Ik heb hem een aantal oude kwasten, schilderskisten en paletten aangeboden die wellicht in de serie kunnen worden gebruikt.”

[Novum]