VK: Kiss test via landelijke DAB-multiplex

De Engelse jongerenzender Kiss is gestart met testuitzendingen via de landelijke DAB-multiplex van Digital One. Momenteel is Kiss via een handvol FM-frequenties te ontvangen, alsmede via een groot aantal lokale DAB-netten. Wat de toekomstplannen van Kiss via DAB zijn, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Het Kiss netwerk kende tot eind 2010 drie verschillende edities: Londen, de regio Bristol en het noordoosten van Engeland. Via deze edities waren een paar uur per dag regionale programma’s te beluisteren.

Omdat de Britse regering digitale radio wil stimuleren, zijn in 2010 de regels voor regionale en lokale radio versoepeld. Zo mogen regionale stations al hun regionale programma’s schrappen en vervangen voor een nationaal programma. In ruil hiervoor moet het station dan wel landelijk via DAB gaan uitzenden.

In 2010 vroeg eigenaar Bauer toestemming aan Ofcom toestemming om alle regionale programma’s op het Kiss netwerk te mogen schrappen. In ruil hiervoor beloofde de jongerenzender via alle lokale DAB-multiplexen te gaan uitzenden. De mediawaakhond keurde deze wijzigingen goed, waardoor alle programma’s nu uit Londen komen en Kiss inmiddels vrijwel overal via lokale en regionale multiplexen te ontvangen is.

Afgelopen donderdag is Kiss onverwachts gestart met uitzenden via de landelijke multiplex van Digital One, waardoor het station in de meeste regio’s twee of meerdere keren te ontvangen is. Multiplexexploitant Digital One meldt dat het om testuitzendingen gaat en dat er binnenkort meer bekend wordt gemaakt.

Het lijkt er echter sterk op dat Kiss gaat verhuizen van de vele lokale multiplexen naar de landelijke multiplex, waardoor de zender in het hele land via dezelfde frequentie te ontvangen is.

Op de landelijke multiplex is Kiss overigens in de plaats gekomen van de kerstzender Smooth X-mas, die sinds november uitzond. Helaas blijft de Engelse radiowereld kiezen voor kwantiteit in plaats van kwaliteit als het gaat om DAB. Kiss zendt via de landelijke multiplex namelijk in mono uit met een bitrate van 80 kbps. Aangezien in Engeland nog in de verouderde MP2-standaard wordt uitgezonden, is de geluidskwaliteit nog slechter dan FM.

Digital One heeft het zelfs voor elkaar gekregen om 13 radiostations in MP2 te proppen op de landelijke multiplex. Hierdoor zendt nu ook Smooth Radio uit met een bitrate van 80 kbps, terwijl zelfs vier muziekstations, waardonder Jazz FM, met de schamele bandbreedte van 64 kbps uitzenden. [RS/Radio.NL]