Zwitserland voegt aantal regionale DAB-netten samen

Het Duitstalige gedeelte van Zwitserland krijgt toch minder regionale DAB-netten dan was gepland. In plaats van zeven netten worden het er vijf. Besloten is om de netten voor Nordschweiz, Zentralschweiz en Basel samen te voegen tot één groot net.

In november 2012 is exploitant SwissMediaCast gestart met de uitrol van de eerste regionale multiplex voor DAB. Van het net Nordschweiz, ofwel de regio Aargau-Zürich-Schaffhausen-Glarus, werden de eerste vier zenders aangezet. Momenteel zijn zes commerciële stations te horen, alsmede drie regionale edities van de publieke zender Radio SRF 1. De uitzendingen zijn te ontvangen op kanaal 9A.

Het was de bedoeling dat komende zomer gestart zou worden met de uitrol van het net Zentralschweiz. Afgelopen week werd echter bekend dat de plannen gewijzigd zijn. Besloten is om de netten voor Nordschweiz, Zentralschweiz en Basel samen te voegen tot één groot net (zie kaart).

Op 1 december 2013 moet het nieuwe grote regionale net een feit zijn. De bestaande uitzendingen van het net Nordschweiz verhuizen dan van kanaal 9A naar 7A. Daarnaast worden dan ook de zenders Rigi (in Centraal Zwitserland), Geuensee (in het kanton Luzern) en St. Chrischona (bij Basel) aangezet.

De vijf overige regionale netten (Ostschweiz, Graubünden, Wallis en Bern/Berner Oberland) blijven ongewijzigd. Wel wijzigt de indeling van de regionale nieuwsedities van Radio SRF 1 via DAB. Momenteel zijn via het net Nordschweiz de edities Aargau-Solothurn, Zürich-Schaffhausen en Ostschweiz te beluisteren. Vanaf 1 december komen hier op het grotere net de edities Basel en Zentralschweiz bij.

Voor het regionale net Ostschweiz blijven de SRF 1 edities Ostschweiz en Zürich-Schaffhausen gepland, terwijl via het net Bern/Berner Oberland de edities Bern-Freiburg-Wallis en Aargau-Solothurn doorgegeven gaan worden. [RS/Radio.NL]