Zwitserland krijgt lokale DAB-netten voor webstations

Naast ‘landelijke’ en regionale netten krijgt Zwitserland binnenkort ook lokale DAB-netten. Afgelopen week heeft mediaregulator Bakom een licentie toegewezen aan Digris AG voor het exploiteren van kleine lokale DAB-netten voor lokale (niet-commerciële) stations en internetradiostations, zo meldt Radioszene.

Momenteel hebben het Franstalige, het Duitstalige en Italiaanstalige gedeelte van Zwitserland elk hun eigen DAB-net, waarop de landelijke publieke radiostations uitzenden. In Duits Zwitserland is zelfs al een tweede net in de lucht voor regionale commerciële radiostations. Na de zomer wordt ook gestart met de uitrol van een dergelijk net in Romandië.

Daarnaast is zenderexploitant SwissMediaCast in november 2012 gestart met de uitrol van vijf regionale netten, die tezamen heel Duits Zwitserland dekken. Hierop zenden kleinere commerciële radiostations uit. Ook worden via deze netten de regionale nieuwsedities van Radio SRF1 uitgezonden.

Inmiddels zijn in delen van Duits Zwitserland al 37 radiostations via DAB+ te ontvangen. Dit zijn er een stuk meer dan op FM te ontvangen zijn. Maar het aanbod wordt nog completer, want ook de kleinere lokale (niet-commerciële) stations en internetradiostations kunnen binnenkort gaan uitzenden via DAB+.

Mediaregulator Bakom heeft aan Digris AG een licentie gegeven voor het exploiteren van kleine lokale DAB-netten in heel Zwitserland. Deze netten hebben uitsluitend ontvangst bijvoorbeeld steden als Zürich, Geneve of Bern. Omdat deze netten niet op elkaar aansluiten worden ze ook wel aangeduid als ‘DAB-eilanden’.

Het voordeel van het beperkte bereik is dat deze netten ook betaalbaar zijn voor kleinere radiostations. Mede door subsidie van de Zwitserse overheid, die de digitalisering van de radio volop ondersteund, kost het uitzenden via een lokaal net maar ongeveer 800 euro per maand.

Inmiddels hebben al tientallen radiostations interesse getoond in capaciteit op één van de DAB-eilanden. Onder meer de multiculturele zender Radio Tropical in Zürich, de lokale zender Lora in Zürich, de culturele zender RaBe in Bern en de universiteitszender Fréquence Banane in Lausanne willen graag gebruik maken van het aanbod. [RS/Radio.NL]