VK: Minder radiostations via DAB in het noordwesten

Inwoners van het noordwesten van Engeland moeten het doen met minder radiostations via DAB. Afgelopen woensdag is het regionale DAB-net “North West England” uit de lucht gehaald. Van de 11 radiostations die uitzonden via dit net zijn er slechts drie naar lokale DAB-netten gemigreerd.

VK: Minder radiostations via DAB in het noordwesten In oktober 2012 werd bekend dat MXR, waarvan Global Radio de grootste aandeelhouder is, besloten had zijn licenties niet meer te verlengen.

MXR is eigenaar van vijf regionale multiplexen in het zuiden van Wales, de West Midlands (regio Birmingham), Yorkshire (regio Leeds/Middlesbrough), het noordwesten van Engeland (regio Manchester/Liverpool) en het noordoosten van Engeland (regio Newcastle).

Doordat de licenties niet verlengd zijn, worden de multiplexen momenteel gefaseerd afgeschakeld. De vrijgekomen frequenties worden waarschijnlijk ingezet ter verbetering van lokale DAB-netten, als onderdeel van een nieuwe strategie waarbij de focus ligt op landelijke en lokale DAB-multiplexen.

Het noordoosten van Engeland en het zuiden van Wales beten het spits af in juli, terwijl de West Midlands eind augustus volgde. Afgelopen woensdag was het noordwesten van Engeland aan de beurt. De afgelopen weken zijn Capital, Real Radio en Smooth Radio al verhuisd naar de lokale DAB-netten van Manchester, Liverpool en Central Lancashire (Preston), maar voor de overige acht stations was geen plaats meer, zo meldt RadioToday.

Als gevolg van het verdwijnen van het regionale DAB-net zijn Choice FM, LBC 97.3, Heart, Gold, Real XS, TWR, UCB Gospel en UBC Inspirational niet langer via DAB te ontvangen in het noordwesten van Engeland. Saillant detail is dat Real XS (FM) en Gold (AM) wel analoog via de ether te ontvangen zijn en dus eigenlijk een stap terug hebben gedaan. Om plaats te maken voor Capital, Real radio en Smooth Radio is XFM verdwenen van het lokale net in Central Lancashire.

Afgelopen maandag staakte een aantal radiostations de uitzendingen al via het regionale net. In plaats hiervan werden boodschappen uitgezonden waarin luisteraars werden verteld dat ze hun favoriete zender over enkele dagen niet meer via DAB konden ontvangen. In werkelijkheid konden de radiostations al niet meer ontvangen worden via DAB, omdat de boodschap de reguliere uitzendingen verving. Luister hier naar een aantal van deze boodschappen. [RS/Radio.NL]