Duitsland: WDR 4 vanaf maandag via DAB+

[Update] De oldies- en schlagerzender WDR 4 is binnenkort in West-Duitsland ook via DAB+ te ontvangen. Maandag 2 december wordt de zender toegevoegd aan het aanbod van digitale etherradio in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Duitsland: WDR 4 vanaf maandag via DAB+ Momenteel is de WDR de enige Duitse regionale publieke omroep die zijn volledige radioaanbod nog niet via DAB+ uitzendt. Dit komt mede doordat de omroep geen eigen multiplex heeft, maar deze moet delen met enkele commerciële stations.

Op de regionale multiplex “Radio fuer NRW” op kanaal 11D zijn momenteel WDR 2 en WDR VERA (non-stop verkeersinformatie) nog in de oude DAB (MP2) standaard te ontvangen, terwijl 1Live, 1Live Digi, WDR 5, Funkhaus Europa, WDR Event, KiRaKa, alsmede de commerciële zenders Domradio en Radio Impala via DAB+ uitzenden.

WDR 4 en de klassieke zender WDR 3 ontbreken nog in het aanbod. Eerder liet de omroep weten dat er geen capaciteit meer voor deze zenders was. Maar blijkbaar heeft de WDR toch nog wat vrije ruimte gevonden, want vanaf maandag is WDR 4 ook via DAB+ te ontvangen.

Tegenover Radioszene meldt de WDR dat WDR 3 mogelijk pas na de zomer van 2014 wordt toegevoegd als de commerciële zenders naar een eigen multiplex verhuizen en de WDR de volledige capaciteit op kanaal 11D kan benutten.

Naast geluid biedt WDR 4 via DAB+ ook aanvullende informatie in beeldvorm waaronder weer en verkeer, programma-informatie en welke muziek er gedraaid wordt. Om de start van WDR 4 via DAB+ te vieren geeft de zender tot de kerst elke dag een DAB+ ontvanger weg.

Overigens is de multiplex “Radio fuer NRW” ook in delen van Overijssel (zuidoost), Gelderland (Achterhoek en Arnhem/Nijmegen) en Limburg goed te ontvangen. [RS/Radio.NL]

[Update]
De WDR heeft vrijdag bekendgemaakt dat WDR 2 en WDR VERA omgezet worden van DAB naar DAB+. De vrijgekomen capaciteit wordt ingezet voor WDR 4. Daarnaast heeft de WDR de ontvangst van het DAB+net verbeterd. Onder meer de zender in Münster en Bonn hebben meer vermogen gekregen.