KPN gestart met uitbreiding DAB+net NPO

KPN Broadcast Services is gestart met de uitbreiding van het DAB+ netwerk van de NPO. Afgelopen week zijn op de zendtoren in Markelo antennes geplaatst voor het net. Vanaf medio januari 2014 zijn alle landelijke publieke radiostations in bijna heel Nederland digitaal via de ether te ontvangen.

KPN gestart met uitbreiding DAB+net NPO Sinds 2004 zendt de NPO negen radiostations uit via DAB. Dit zijn Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, Nieuws24, Top 2000 en FunX. De uitzendingen zijn in de Randstad, Gelderland en Noord-Brabant te ontvangen op kanaal 12C. Vorige maand zijn de zenders omgeschakeld naar DAB+.

In juni van dit jaar maakte de NPO bekend het DAB+net versneld uit te rollen. Oorspronkelijk zou dit net pas in september 2015 landelijk dekkend zijn, maar nu wordt dit januari 2014. De NPO reageert hiermee op de landelijke commerciële stations die inmiddels al in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen zijn.

Afgelopen week is gestart met de uitbreiding van het DAB+net van de NPO. Op de zendtoren van Markelo is de oude witte DVB-H antenne op de top verwijderd en zijn er DAB-antennes aangebracht. De DVB-H antenne was niet meer nodig, omdat KPN in 2011 besloot te stoppen met MobielTV, waarmee televisie kon worden gekeken op mobiele telefoons.

De komende weken worden nog eens 13 nieuwe zenders geïnstalleerd. Naast Markelo komen er zenders in Hoogersmilde, Zwolle, Leeuwarden, Groningen, Dedemsvaart, Ugchelen, Enschede, Venlo, Bergen op Zoom, Eindhoven, Gemert (De Mortel), Goes en Maastricht. Als het netwerk af is wordt de multiplex van de NPO via 24 zenders uitgezonden.

Wanneer de nieuwe zenders precies in gebruik genomen worden is nog niet bekend. Mogelijk gaan de eerste zenders op korte termijn al aan voor testuitzendingen. [RS/Radio.NL]