Zwitserland: Nieuwe regionale DAB-netten in de lucht

In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland zijn twee nieuwe regionale DAB-netten in gebruik genomen. Exploitant SwissMediaCast heeft deze week de eerste zenders van het net voor ‘Ostschweiz’ en ‘Bern/Freiburg’ aangezet. Daarnaast is het net voor ‘Nordschweiz’ uitgebreid naar de regio’s Luzern, Basel en de tussenliggende strook.

Zwitserland: Nieuwe regionale DAB-netten in de luchtRegionale netten
In december 2012 is gestart met de uitrol van de regionale DAB-netten in Duits-Zwitserland.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er zeven verschillende netten zouden komen: Nordschweiz, Zentralschweiz, Basel, Bern/Freiburg, Ostschweiz, Wallis en Graubünden. In april van dit jaar werd bekend dat de eerste drie netten samengevoegd worden tot één groot net Nordschweiz.

Uitbreiding
Deze week heeft exploitant SwissMediaCast het net Nordschweiz op kanaal 7A uitgebreid met drie zenders waardoor nu ook ontvangst mogelijk is in de regio’s Luzern, Basel en de tussenliggende strook.

Ook zijn de eerste drie zenders voor het net Ostschweiz op kanaal 9D aangezet, waarmee ontvangst is langs de grens met Oostenrijk en in het vorstendom Liechtenstein. Opvallend genoeg is er in de stad Sankt Gallen nog geen ontvangst mogelijk. Van het net Bern/Freiburg op kanaal 8B zijn de eerste twee zenders in gebruik genomen waardoor ontvangst mogelijk is in de regio’s Bern, Biel en Freiburg.

Alle regionale edities SRF 1 via DAB+
Door de uitrol zijn nu alle regionale edities van de publieke zender Radio SFR 1 via DAB+ te ontvangen. Doordat de verzorgingsgebieden van de regionale edities niet helemaal overeenkomen met de dekking van de regionale netten, worden via de meeste regionale DAB-netten meerdere edities van SRF 1 doorgegeven. Via het net Nordschweiz zijn maar liefst vijf verschillende edities te ontvangen.

Uitbreiding aanbod
Naast de verschillende edities van SRF 1 zijn er ook diverse commerciële radiostations via DAB+ te ontvangen. Zo zenden via het net Nordschweiz ook Radio Zürisee, het Franstalige Rouge FM, Radio FM1, Radio Pilatus en Voice of Russia – Stimme Russlands uit.

Deze week is LandLiebe Radio, een tweede kanaal van Energy met een mix van Franstalige en Italiaanstalige hits en popklassiekers van toen en nu, gestart met uitzenden via het net. Aanstaande vrijdag wordt BlueSky Radio, een tweede kanaal van Radio 105 uit Zürich met uitsluitend hits uit de jaren ‘70 en ’80, toegevoegd aan het aanbod. Daarnaast start Radio Basilisk in juli 2014 met uitzenden via DAB+.

Radio 1 uit Zürich is daarentegen gestopt met uitzenden via het net Nordschweiz. Volgens het station luistert slechts 5% van zijn luisteraars via DAB+. Daarnaast is de zender het niet eens met het vergroten van het verzorgingsgebied van het net Nordschweiz en de hogere kosten hiervoor.

Via het net Ostschweiz zenden Radio FM1, Radio FM1 Melody, Radio Liechtenstein, Radio Zürisee en  Radio Pilatus uit, terwijl via het net Bern/Freiburg Radio Bern1, RadioFr, Radio Zürisee, Radio Pilatus, BlueSky Radio en Energy Bern te ontvangen zijn. LandLiebe Radio volgt vrijdag. [RS/Radio.NL]