Duitsland: Schlagerparadies binnenkort landelijk via DAB?

Het radiostation Schlagerparadies is binnenkort mogelijk landelijk via DAB+ te ontvangen in Duitsland. De schlagerzender zou de voormalige voetbalzender 90Elf gaan vervangen op het landelijke DAB+net. Zowel RMN Radio, eigenaar van Schlagerparadies, als Regiocast, eigenaar van 90Elf, willen geen commentaar geven op de geruchten.

Duitsland: Schlagerparadies binnenkort landelijk via DAB?Voetbalrechten kwijt
In maart 2013 werd bekend dat de voetbalzender 90Elf na vijf jaar de uitzendrechten voor de Duitse Bundesliga kwijtraakte aan nieuwkomer Sport1 FM. Begin juni werd daarom de stekker getrokken uit 90Elf. Sindsdien zendt de zender non-stop muziek uit.

Door het stoppen van 90Elf verdween één van de belangrijkste publiekstrekkers voor digitale etherradio, want via maar liefst zes kanalen waren in het weekend alle voetbalwedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga live en in zijn geheel te volgen. Sport1 FM daarentegen heeft, door samenwerking met Energy, slechts één kanaal ter beschikking via DAB en daarom wordt er continu geschakeld tussen de verschillende wedstrijden.

Schlager in plaats van voetbal?
De afgelopen maanden bleef het echter angstig stil over wat Regiocast van plan was met de capaciteit van 90Elf op het landelijke DAB-net. Afgelopen week meldden verschillende media in Duitsland dat Schlagerparadies mogelijk de plaats in gaat nemen van 90Elf. Eigenaar RMN Radio zou hiervoor een overeenkomst gesloten hebben met Regiocast. Naast 90Elf zendt Regiocast ook de pop-rockzender Radio Bob en de dancezender Sunshine Live uit via het landelijke DAB-net.

Zowel RMN en Regiocast willen niet regeren op de geruchten. De ZAK, de toelatingscommissie van de verschillende regionale mediaraden en de wijziging moet goedkeuren, daarentegen is iets spraakzamer. Tegenover het vakblad InfoSat laat een woordvoerder weten dat het onderwerp op de agenda staat voor de vergadering op 21 januari.

Schlagerparadies startte in 2005 als internetzender onder de naam Schlagerhölle. Het station in via internet, satelliet en kabel te ontvangen in Duitsland. Daarnaast zendt Schlagerparadies via DAB+ uit in Hessen, Berlijn, Saksen-Anhalt en Beieren. RMN liet recent weten de zender ook in andere regio’s via DAB+ te willen uitzenden.

Welkome aanvulling
Mocht Schlagerparadies landelijk gaan uitzenden via DAB+, dan hebben de vele schlagerfans in Duitsland eindelijk weer een zender om op af te stemmen in de ether. De meeste commerciële radiostations dumpten het format al in de jaren ’90, omdat het niet aantrekkelijk genoeg is voor adverteerders. Maar ook de regionale publieke omroepen draaien steeds minder schlagermuziek. Onder meer WDR 4, Bayern 1 en NDR 1 Niedersachsen hebben het percentage schlagermuziek de afgelopen jaren drastisch verlaagd. [RS/Radio.NL]