Thailand gaat 4000 licenties voor digitale radio veilen

De Thaise mediaregulator NBTC gaat vanaf 2015 4000 licenties voor digitale etherradio veilen. Dit meldt de landelijke krant The Nation. Het gaat om 20 licenties voor landelijke radio. De overige licenties betreft lokale en regionale licenties. Het is nog niet bekend welke standaard Thailand gaat kiezen voor digitale etherradio.

Thailand gaat 4000 licenties voor digitale radio veilen Nog dit jaar gaat de staatsomroep MCOT testen met digitale etherradio. Momenteel analoge televisie gefaseerd omgeschakeld naar digitale televisie. De vrijgekomen frequenties worden ingezet voor digitale etherradio.

Begin 2015, als de test is afgelopen, start de NBCT met het veilen van 4000 licenties voor digitale etherradio. De frequenties worden gefaseerd geveild. Verwacht wordt dat een licentie ongeveer 2400 euro gaat kosten. Welke standaard Thailand gaat kiezen, DAB+, DAB of DMB, is nog niet bekend.

Naast licenties voor radiostations worden er ook nog tien licenties voor de exploitatie van de verschillende multiplexen, waarop de radiostations gaan uitzenden, verdeeld.

Voordat heel Thailand digitaal naar de radio luistert zullen behoorlijk wat jaren verstrijken. Het land telt meer dan 67 miljoen inwoners. Het aantal analoge radio-ontvangers dat in omloop is, ligt waarschijnlijk vele malen hoger. Deze moeten allemaal vervangen worden. [RS/Radio.NL]