Noorwegen plaatst waarschuwing op FM-radio’s

Wie in Noorwegen een FM-radio wil kopen, wordt vanaf nu gewaarschuwd voor de gevolgen. Niet dat de ontvangers gevaarlijk zijn, maar binnen enkele jaren is er waarschijnlijk weinig meer mee te ontvangen. Door de flinke opmars van DAB(+) zijn er plannen om in 2017 al FM-zenders uit te gaan zetten.

Noorwegen is momenteel één van de succesvolste landen als het om DAB gaat. Het afgelopen jaar werden er ruim een half miljoen DAB+radio’s verkocht, waardoor het totaal aantal verkochte ontvangers tot ruim 1,5 miljoen is gestegen. Dit terwijl Noorwegen ongeveer vijf miljoen inwoners heeft. Inmiddels zijn elke drie van de vijf verkochte radio’s geschikt voor digitale radio.

Vooral de start van de nieuwe seniorenzender P1+ door de publieke omroep, nieuwe rockzenders en de uitrol van de eerste regionale DAB-netten hebben voor een flinke opmars van digitale radio gezorgd. Het laatste kwartaal van 2013 steeg dit aandeel 4%-punt. Inmiddels is 40% van het radio luisteren in Noorwegen al digitaal.

Verwacht wordt dat nog dit jaar de grens van 50% wordt gepasseerd, waarmee een belangrijk criterium wordt om een afschakeldatum voor de FM-band vast te stellen. Mogelijk gaan op 11 januari 2017 de eerste frequenties al uit.

Wie nu in Noorwegen een FM-radio wil aanschaffen wordt er voor gewaarschuwd dat deze over enkele jaren minder radiostations zal ontvangen. Hiermee wil de detailhandel eventuele claims van klanten voorkomen.

In principe kent Noorwegen een wettelijke garantie van twee jaar. Voor producten waarvan verwacht mag worden dat dit langer is, zoals radio’s, is dit zelfs vijf jaar. Mocht de FM in 2017 al afgeschakeld gaan worden, dan verliezen nieuwe FM-radio’s al over drie jaar een deel van hun functionaliteit. 

Ook dit jaar wordt er nog hard gewerkt aan uitbreiding van de dekking van DAB. Zo komt er eindelijk ook ontvangst in tunnels. De Noorse regering heeft 22 miljoen euro uitgetrokken om alle tunnels langer dan 500 meter van DAB ontvangst te voorzien. In totaal gaat het om ongeveer 260 tunnels. En dat is hard nodig, want vorig jaar werden er maar liefst 220.000 DAB-ontvangers voor in de auto (radio’s en adapters) verkocht. [Radiowereld.NL]