VK: Popnetwerk Heart krijgt zusje via DAB

Het popnetwerk Heart in het Verenigd Koninkrijk krijgt er volgend jaar een digitaal zusje bij. In 2015 start Global Radio met Heart Extra via het landelijke DAB-net voor commerciële radio. Heart Extra wordt al weer het vijfde landelijke station voor Global.

Momenteel heeft Global Radio al vier radiostations, die uitzenden via het landelijke DAB-net van Digital One. Dit zijn Classic FM, LBC, Capital Xtra en Smooth Xmas. Laatstgenoemde zender wordt per 27 december vervangen door Smooth Extra, met verfrissende muziek van de afgelopen 50 jaar. Daarnaast worden enkele programma’s van Smooth Radio uitgezonden.

In 2015 komt er een vijfde zender bij in de vorm van Heart Extra. Hoe dit station er precies uit komt te zien is nog niet bekend. Om het station landelijk uit te kunnen zenden heeft Global een contract voor extra capaciteit afgesloten bij Digital One. Waar deze capaciteit precies vandaan moet komen is nog onduidelijk, want met 14 radiostations in de verouderde DAB (MP2)-standaard is de landelijke multiplex momenteel propvol.

Het kan bijna niet anders dan dat een bestaand station gaat stoppen. En de kans is groot dat dit Premier Christian Radio is. Het christelijke radiostation heeft een tijdelijk contract tot half maart 2015 voor doorgifte en is hard op zoek naar sponsoren en donateurs om ook na maart te kunnen uitzenden via DAB.

Naast de start van Heart Extra via de landelijke multiplex, gaat Global ook verder met de uitrol van Capital, Heart en Smooth Radio via lokale DAB-netten. Capital en Smooth zijn momenteel al via 35 lokale DAB-netten te ontvangen, Heart via 38 netten.

In het nieuwe jaar gaat er meer veranderen op het landelijke DAB-net. Op 5 januari start Bauer Media met het doorgeven van softopzender Magic uit Londen. De zender neemt de plaats in van Absolute Radio 90s. Deze zender migreert naar lokale DAB-netten. [Radiowereld.NL]