Commerciële radiostations binnenkort via DAB+ in Brussel

[Update] Binnenkort wordt het eindelijk mogelijk in de Europese hoofdstad Brussel ook digitale radio kunnen beluisteren via DAB+. Het is de eerste stap naar een dekking in geheel Vlaanderen. In eerste instantie zullen zes radiostations te ontvangen zijn. Gestart wordt in de lente.

Deze lancering versterkt het digitale aanbod van de publieke omroepen VRT en RTBF die in totaal 16 DAB kanalen in de lucht hebben. De VRT zendt alles nog in de oude DAB (MP2)-standaard uit. De RTBF test inmiddels ook al met DAB+.

Norkring België is licentiehouder van de DAB+ frequenties in Vlaanderen en Brussel en verzorgt de distributie van het digitale signaal door de ether. De zes radiostations die in Brussel via DAB+ gaan uitzenden zijn Top Radio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radiostad en Family Radio. Hiervoor worden waarschijnlijk twee zenders ingezet worden.

DAB+ is niet de toekomst, DAB+ is nu!” verklaart Bart Bosmans, C.E.O. van Norkring België.

“Deze nieuwe technologie biedt bovendien tal van andere mogelijkheden, zoals betere verkeersinformatie, verzenden van additionele data en slideshows. DAB+ biedt ongelooflijke voordelen, zowel voor de radio’s als voor de luisteraars. DAB+ is nu live. Het platform heeft nog voldoende capaciteit om bijkomende radio’s te verwelkomen.” [Radiowereld.NL]

Update
Zoals verwacht gaan de grote commerciële zenders Q-music, Joe FM en Nostalgie niet uitzenden via DAB+. Zij genieten momenteel van een voorkeurspositie om in heel Vlaanderen op FM te ontvangen te zijn. Via DAB+ wordt de concurrentie flink groter en dus is het zaak om de luisteraar op FM te houden.

In Wallonië daarentegen hebben de publieke en grote commerciële zenders de intentie om DAB+ gezamenlijk te gaan uitrollen. Het wachten is echter op de uitgifte van DAB+licenties voor commerciële stations. Enkele jaren geleden waren Nostalgie, Bel RTL en Contact met testuitzendingen te ontvangen via DAB+. [Radiowereld.NL]