VK: Nieuw landelijk DAB-net leidt niet tot betere geluidskwaliteit

De komst een tweede landelijk DAB-net voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk leidt vooralsnog niet tot een betere geluidskwaliteit van de stations. Beide partijen zijn van plan om ook ‘Digital 2’ zo vol te proppen met stations, dat er weinig bandbreedte per station beschikbaar is, zoals momenteel al op ‘Digital One’ het geval is.

VK: Nieuw landelijk DAB-net leidt niet tot betere geluidskwaliteit Tien jaar geleden werd Digital Audio Broadcasting (DAB) nog gepromoot als radio in cd-kwaliteit. Anno nu is weinig meer van over van deze trend. Radiostations gaan met steeds minder bandbreedte uitzenden en schakelen steeds meer over van stereo naar mono via DAB. In het Verenigd Koninkrijk wordt nog uitsluitend uitgezonden in de oude DAB (MP2) standaard.

Op het bestaande landelijke DAB-net voor commerciële radio (Digital One) zenden momenteel 14 radiostations uit, waarvan slechts twee in stereo. Recent schakelde ook Absolute Radio over naar mono, waardoor alleen Classic FM en Capital Xtra nog in stereo via DAB uitzenden.

De komst van een tweede landelijk DAB-net voor commerciële radio zal vooralsnog niet voor een betere geluidskwaliteit gaan leiden. Voor de exploitatie meldden zich twee partijen bij Ofcom: Sound Digital en Listen2Digital. Maar beide partijen zijn van plan om zoveel radiostations via het net te gaan uitzenden, dat er wederom weinig bandbreedte per station beschikbaar is.

Sound Digital, een samenwerking tussen Bauer Media, UTV en zenderexploitant Arqiva, plant 15 radiostations via het nieuwe net, waarvan één in DAB+. De 14 radiostations die in DAB gaan uitzenden, krijgen 64 of 80 kbps ter beschikking. De zender die in DAB+ gaat uitzenden 32 kbps. Ter vergelijking: de laagste bandbreedte die in Nederland gebruikt wordt voor DAB+ is 40 kbps. De meeste stations zenden met significant meer bandbreedte uit.

Listen 2 Digital, een samenwerking tussen Orion Media, Babcock en een groep kleine investeerders, plant 18 radiostations, waarvan vier in DAB+. Radiostations die in DAB gaan uitzenden krijgen 48, 64 of 80 kbps ter beschikking. De stations in DAB+ 48 kbps.

Volgens Listen 2 Digital wordt door de luisteraar meer keuze verkozen boven betere geluidskwaliteit. Uit eigen onderzoek heeft 51% liever meer radiostations, terwijl 36% betere geluidskwaliteit belangrijker vindt. [Radiowereld.NL]