Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk: 15 Radiostations gestart via DAB+ in Wenen

Ook Oostenrijk heeft eindelijk digitale etherradio. In de hoofdstad Wenen zijn donderdag de eerste 15 radiostations gestart via DAB+. Vooralsnog gaat het om een test van 10 maanden. Het is de bedoeling dat uiterlijk 2017 reguliere uitzendingen via DAB+ starten.

Naast stations die ook op FM te ontvangen zijn in Wenen, zoals de hitzender Energy, Radio Klassik Stephansdom en de easy listeningzender Lounge FM, nemen ook FM-radiozenders elders uit Oostenrijk deel aan de test, zoals de hitzender Welle 1 uit Salzburg en het katholieke Radio Maria.

De oldieszender Radio Arabella heeft besloten twee themakanalen via DAB+ te gaan uitzenden: Arabella (classic) Rock en Radio Melodie. Laatstgenoemde zender brengt een mix van oldies en schlagers. Uitgever Herold, bekend van de Gouden Gids in Oostenrijk, start met de easy-listeningzender Herold Relax. Daarnaast doet de christelijke omroep ERF mee met de zenders ERF Plus en Now Radio.

De technische hogeschool Wenen start via DAB+ met Radio Technicum, terwijl ARBÖ, de concurrent van de Oostenrijkse wegenwacht ÖAMTC, met de verkeerszender ARBÖ Verkehrsfunk van de partij is. Ook Mega Radio uit Beieren mee aan de test. Daarnaast zijn ook Radio Allelon en SoundtraxRadio, met uitsluitend filmmuziek, van de partij.

Lange tijd was het onzeker of de test met DAB+ in Wenen door zou gaan. Steeds meer deelnamers haakten af. De ORF zou een nieuwe jongerenzender met de werktitel FM21/Ö3Plus gaan testen, maar heeft na recente problemen rond de licentie voor Visual Radio besloten om toch niet mee te doen.

De landelijke commerciële zender Kronehit trok zich terug omdat de zender liever toch geen extra concurrentie wil. Antenne Steiermark en Life Radio wilden via DAB+ starten met Rock Radio, maar zenden het station nu uitsluitend via internet uit.

De testuitzendingen van DAB+ in Wenen zijn op kanaal 11D te ontvangen. Uitzonden wordt vanaf de zendlocaties Wien-Liesing (10 kW)  in het zuiden van de stad en Wien-DC Tower (6,3 kW) langs de oever van de Donau. Vanaf de locatie Wien-Liesing worden dezelfde programma’s ook uitgezonden op kanaal 12B. Het doel hiervan is om te testen DAB+autoradio’s bij het wisselen van de multiplex op hetzelfde radiostation blijft afgestemd.  [Radiowereld.NL]