VK: 70 Pct van nieuwe auto’s standaard voorzien van DAB-radio

Het aantal nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk standaard voorzien van een DAB-ontvanger is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen naar 70%. Dit maakte de Engelse Minister Ed Vaizey afgelopen week bekend. Het afgelopen jaar zijn er al 1,6 miljoen nieuwe auto’s met DAB-ontvanger als standaard van de band gerold.

VK: 70 Pct van nieuwe auto’s standaard voorzien van DAB-radio Luisteren naar de radio via DAB vindt in het Verenigd Koninkrijk nog hoofdzakelijk thuis en op het werk plaats. In de auto wordt nog steeds massaal op FM, en in mindere mate AM, afgestemd. Dit komt doordat autofabrikanten lange tijd geen heil zagen in digitale etherradio en nieuwe auto’s dus niet standaard voorzien werden van een DAB-ontvanger.

Maar omdat 22% van al het radio luisteren in de auto plaatsvindt, is het voor radiostations van belang dat zij via de ether ontvangen kunnen worden. En dit geldt al helemaal voor radiostations die wel via DAB uitzenden, maar niet (overal) via FM of AM, zoals BBC 6 Music, Absolute 80s, Kiss, Jazz FM, Capital Xtra en BBC Radio 5 Live Sports Extra.

Inmiddels is de automobielindustrie tot inkeer gekomen, want in het tweede kwartaal van dit jaar werd 70% van de nieuw verkochte auto’s standaard geleverd met een DAB-radio. Inmiddels zijn ook de tien meest verkochte modellen standaard uitgerust met een DAB-ontvanger aan boord.

Vooral de afgelopen drie jaar zijn flinke stappen gemaakt. In het tweede kwartaal van 2014 was pas 54% van de nieuwe auto’s standaard uitgerust met DAB.  Begin 2012 was dit zelfs nog maar 26%.

Op de wegen in het Verenigd Koninkrijk rijden momenteel 4 miljoen auto’s rond met een DAB-ontvanger. Dit is ongeveer 15% van het totale aantal auto’s dat rondrijdt.

Betere ontvangst
Nog steeds wordt er hard gewerkt aan verbetering van de DAB-ontvangst. Inmiddels in de landelijke multiplex van de BBC al in 95% van het Verenigd Koninkrijk te ontvangen. Eerder dit jaar nam de omroep zelfs zijn 300e DAB-zender in gebruik.

De landelijke multiplex van voor commerciële radio van Digital One, waarop onder meer Classic FM, Absolute Radio, Kiss, Capital Xtra, Absolute 80s en LBC uitzenden, heeft momenteel een dekking van 87%. Onlangs zijn er drie nieuwe zenders in gebruik genomen, later dit jaar volgen er nog twee, waarmee het totaal aantal zenders op 150 komt.

Daarnaast wordt ook de dekking van de lokale DAB-multiplexen flink verbeterd en komt er in het tweede kwartaal van 2016 een tweede landelijk DAB-net voor commerciële radio met 15 radiostations. [Radiowereld.NL]