Search
Close this search box.

Duitse landelijke PO wil DAB+net uitbreiden naar 200 zenders

Als het aan de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur ligt, dan wordt het landelijke DAB-net in Duitsland uitgebreid naar 200 zenders. Dit zou voor eind 2020 moeten gebeuren, zo liet Wille Steul, directeur van Deutschlandradio, weten tijdens het WorldDAB General Assembly 2015 in Londen.

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB(+). Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen.

Eerder dit jaar werd bekend dat de dekking van dit DAB-net op kanaal 5C flink wordt uitgereid. Dit jaar komen er 19 nieuwe zenders bij, waarvan er een flink aantal al in gebruik genomen zijn. In 2016 volgen er nog eens 30. Ook worden bestaande zenders geoptimaliseerd. Na de uitrol is het landelijke net op kanaal 5C via 110 zenders in 92% van Duitsland te ontvangen.

Als het aan de landelijke publieke zenders ligt, wordt ook na 2016 verder gegaan met de uitbreiding van het DAB-net. Zo zouden er in 2017 nog eens 10 nieuwe zenders aanmoeten, waardoor de dekking buitenshuis stijgt naar 96,2%.

Tussen 2018 en eind 2020 zouden er nog eens 80 zenders bij moeten komen. Het landelijke DAB-net is dan via 200 zenders in 99% van Duitsland buitenshuis te ontvangen, terwijl de dekking binnenshuis stijgt naar 87,4%. Langs de grens met Nederland zijn dan nieuwe zenders gepland in Kleef en Molbergen-Peheim.

Of de uitbreidingsplannen na 2016 ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden is nog niet bekend. Omdat er via het DAB-net ook commerciële radiozenders uitzenden, moet er nog onderhandeld worden over de kosten. En of de stations akkoord gaan hangt grotendeels af van de verkoopcijfers van DAB+radio’s de komende jaren. Inmiddels zijn er al ruim 6,4 miljoen toestellen verkocht. [Radiowereld.NL]