Duitsland: 9 Nieuwe zenders voor landelijke DAB-net in december

Zenderexploitant Media Broadcast gaat ook in december door met de verdere uitrol en optimalisatie van het landelijke DAB+net in Duitsland. In december worden er negen nieuwe zenders aangezet, waaronder in Wesel waardoor de ontvangst in de Achterhoek verbeterd wordt.

Eind mei werd bekend dat het landelijke DAB+net in Duitsland fors uitgebreid wordt. Momenteel zijn onder andere Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen. Landelijke dekking is er echter bij lange na nog niet.

Daar komt voor eind 2016 verandering in als er in totaal 49 nieuwe zenders aangezet worden. Ook wordt van een aantal bestaande zenders het uitzendvermogen verhoogd. De dekking buitenshuis stijgt hierdoor van 83 naar 92%. Binnenshuis stijgt de dekking van 60 naar 82%.

Inmiddels zijn er al flink wat nieuwe zenders aangezet, alsmede diverse zenders geoptimaliseerd. Nog deze maand worden er negen nieuwe zenders aangezet.

Vandaag (dinsdag 15 december) zijn zenders in Cuxhaven (Nedersaksen, 1 kW), Dequede (Saksen Anhalt, 5 kW), Saalfeld (Thüringen, 10 kW), Siegen (Noordrijn-Westfalen, 10 kW) , Sonneberg (Thüringen, 10 kW) en Wesel (Noordrijn-Westfalen, 5 kW) aangezet. Laatstgenoemde zender zorgt voor betere dekking langs de Nederlandse grens en is ook in een groot deel van de Achterhoek te ontvangen. Maar ook elders langs de grens in Gelderland en het noorden van Limburg is ontvangst mogelijk.

Op dinsdag 29 december volgen dan de zenders Kaiserslautern (Rijnland-Palts, 5 kW), Donaueschingen (Baden-Württemberg, 10 kW) en Hochrhein (Baden-Württemberg 5 kW). De laatste twee zenders zouden eigenlijk al in november in gebruik genomen worden, maar door omstandigheden lukte dit niet.

Als het aan de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur ligt, dan wordt het landelijke DAB-net in Duitsland uitgebreid naar 200 zenders. Dit zou uiterlijk 2020 moeten gebeuren.

Regionaal
Ook op regionaal gebied wordt in december flink uitgebreid. De MDR neemt voor haar radiozenders in Thüringen en Saksen-Anhalt vijf nieuwe DAB+zenders in gebruik. In Rijnland-Palts verplaatst de SWR haar DAB+zenders in Koblenz en Trier, waardoor er met meer vermogen uitgezonden kan worden.

In Beieren is de BR gestart met de uitrol van een regionaal DAB+net voor Opper-Franken. Vanaf de zendmast Ochsenkopf worden op kanaal 10B nu de programma’s Bayern 1 Franken, Bayern 1 Main en Bayern 2 Nord uitgezonden. In de toekomst kunnen ook regionale commerciële zenders gaan uitzenden via dit net. [Radiowereld.NL]