Search
Close this search box.

NH radio nu ook via DAB+ in de regio Hilversum

NH, het radiostation van de regionale publieke omroep van Noord-Holland, is nu ook via DAB+ te ontvangen in ’t Gooi. Het radiostation huurt hiervoor capaciteit bij MTVNL, die voor haar DAB+net een zender in Hilversum heeft staan.

NH radio nu ook via DAB+ in de regio Hilversum Tot voor kort zond NH alleen uit via d regionale DAB+netten Middenwest (kanaal 8A) en Noordwest (kanaal 9D). Het DAB+net Middenwest heeft in Noord-Holland alleen een zender in Amsterdam staan, waarvan de antenne ook nog eens gericht is naar het noordwesten. Hierdoor is ontvangst in ’t Gooi slecht tot niet mogelijk.

Om toch digitaal via de ether te ontvangen te zijn in de regio Hilversum zendt NH nu ook uit via het DAB+net van MTVNL. Deze exploitant heeft een zender van 100 Watt staan op de zendmast in Hilversum. Hierdoor is in elk geval ontvangst buitenshuis in een groot deel van ’t Gooi mogelijk.

Het uitzenden via het DAB+net van MTVNL is overigens een tijdelijke maatregel tot dat het DAB+net Middenwest ook goed te ontvangen is in ’t Gooi. Dit gaat waarschijnlijk uiterlijk september 2017 gebeuren als de FM-licenties van de commerciële radiostations verlengd worden.

Een voorwaarde voor het verlengen van de vergunningen is dat de ontvangst via DAB+ fors verbeterd wordt. Momenteel is de ontvangst van de regionale radiostations in de Randstad niet al te best, omdat een aantal partijen geen zin heeft om te investeren in DAB+.

De regionale publieke omroep van Noord-Holland is al de tweede regionale omroep die niet tevreden is over de DAB+dekking in haar uitzendgebied en daarom capaciteit huurt bij derden. Eerder besloot ook Radio West al om uit te gaan zenden via het DAB+net van MTVNL om zo ook in Den Haag te ontvangen te zijn.

Opmerkelijk is overigens dat NH op de regionale DAB+netten Middenwest en Noordwest de naam NH Radio heeft, terwijl de zender op het DAB+net van MTVNL RTV NH heet. [Radiowereld.NL]