Search
Close this search box.

Noorwegen start veiling regionale DAB+netten

Noorse Post en Telecommunicatie Autoriteit (NKom) is begonnen met de veiling van 37 lokale/regionale DAB+netten. Geïnteresseerde partijen kunnen zich vanaf nu inschrijven. De vergunningen gaan per 2017 in en lopen tot eind 2031.

Landelijk
Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke radio NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. Via diverse lokale en regionale multiplexen zendt de omroep de regionale programma’s van P1 uit, alsmede P2, P3 en een aantal themakanalen.

Ook via de landelijke multiplex zijn nog eens vijf themakanalen van de NRK te ontvangen, alsmede de landelijke commerciële radiostations P4 en Radio Norge. Ook zijn diverse commerciële lokale stations en themakanalen via dit DAB(+)net te ontvangen waaronder P5 Hits, P6 Rock, Kiss, Radio Rock en Radio Soft. In totaal zijn 25 stations landelijk via DAB(+) te ontvangen, tegenover vijf op FM.

Lokaal/regionaal
Het is de bedoeling dat ook de lokale en regionale radiostations via DAB+ gaan uitzenden. In onder meer Oslo, Bergen en Trondheim zijn hiervoor al lokale / regionale DAB+netten in de lucht. Vooralsnog gaat het om een test, die eind volgend jaar afloopt. Voor de test werden 13 DAB-netten vergund. Hiervan zijn er momenteel zeven in de lucht.

Veiling
NKom, de Post en telecommunicatie Autoriteit startte vorig jaar al met de voorbereidingen van de lokale/regionale DAB+netten. Er komen 37 DAB+netten, die gezamenlijk landelijke dekking hebben. De vergunningen voor zowel het uitzenden via DAB+ als het bouwen van de netwerken gaan op 1 januari 2017 in en lopen tot en met 31 december 2031.

Elk DAB+net wordt aan een exploitant verkocht, die de capaciteit weer door kan/mag verhuren aan de verschillende radiostations.

Geïnteresseerde partijen dienen zich voor vrijdag 26 februari 12 uur in te schrijven. De daadwerkelijke veiling is op dinsdag 15 maart. Het startbedrag voor elk DAB+net is 1000 kronen, iets meer dan 103 euro. Mocht er voor een DAB+net maar één kandidaat zijn, dan krijgt deze partij de vergunning rechtstreeks toegewezen.

Grote vraag is wat de veiling dit keer op gaat leveren. Bij de vorige veiling in 2013 werd voor de meeste netten maar 1 Noorse Kroon (ongeveer 10 eurocent) geboden. Alleen het DAB+net voor de regio Oslo/Akershus ging weg voor ruim 15.000 euro.

FM gaat in 2017 uit
Verwacht wordt dat de nieuwe veiling wel iets meer op zal leveren voor de staatskas. Inmiddels bedraagt het aandeel digitale radio in Noorwegen meer dan 50% en wordt in 2017 een groot deel van de FM-frequenties afgeschakeld. De eerste radiostations zijn zelfs al gestopt op FM. [Radiowereld.NL]